Povratak u savezni rang i stvaranje stabilnog prvoligaša obeležili su sedamdesete godine. Bila je to prekretnica za novosadski klub. Bilo je očito da se pod imenom Student više ne može i da treba napraviti neke zaokrete u organizaciji, kako bi klub napredovao, ušao u elitu i postao stabilan prvoligaš. Boljitak je stigao bez sumnje angažovanjem Radivoja Terzina za predsednika kluba.

Odbojkaški klub Student je u sezonu 1970/71. ušao sa mnogo problema. Kriza je drmala sve klupske strukture: dotadašnji trener i igrač Dušan Višekruna je otišao u sarajevsku Bosnu, mladi igrači Turk i Protić su zatražili ispisnice, finansijska situacija nije obećavala lagodnu sezonu. Malobrojna Uprava i entuzijasti, uvažavajući novosadsku odbojkašku tradiciju, nisu se predavali, krenuli su u prvenstvenu trku bez velikih ambicija, svesni situacije u kojoj se klub nalazio. Student je prvenstvo završio na visokom četvrtom mestu sa osam pobeda i osam poraza, što je bio uspeh.

Po završetku sezone, u maju je održana sednica na kojoj je Uprava OK Student odlučila da se priključi porodici Sportskog društva Vojvodina, kada je promenila ime: OK Student je postao OK Vojvodina. Na osnivačkoj skupštini kluba za predsednika je izabran Radivoj Terzin, dok su za trenere (umesto Duška Popovića) imenovani Miomir Đurić i Vladimir Kopčanski. U predviđenom programu plan je bio povratak u elitu u roku od dve godine, kao i organizaciono sređivanje kluba.

Povratak

Terzin je postavio neke uslove misleći u tom momentu da će time zapravo odbiti poziv. No, u klubu prihvatili njegove ideje. Tražio je promene, između ostalog na funkcijama u klubu, ali je insistirao i na promeni imena. Tako je u maju 1971. klub prišao Sportskom društvu Vojvodina, pa samim tim i poneo naziv OK Vojvodina. Novosađani su došli do nekih sredstava, angažovali Darka Kalajdžića i doveli nekoliko igrača.

Uoči takmičarske sezone 1971/72. Vojvodina se pojačala u svim segmentima. Bolje se organizovala u odnosu na prethodnu godinu, a posebno u igračkom kadru, jer je ekipa pojačana Vujasinovićem, Višekrunom i Simićem. U pripremnom periodu već se videlo da su se novajlije sjajno uklopile i na osnovu rezultata u prijateljskim susretima mogli su se naslutiti valjani rezultati i u prvenstvenim okršajima. Klupsko rukovodstvo uoči starta šampionata nije izašlo sa ambicijama o plasmanu u elitnu ligu, nego o pojačanju klupskih struktura i uigravanju ekipe za narednu sezonu.

Međutim, startna pobeda u meču sa beogradskim Železničarom, jednim od najvećih kandidata za prvo mesto (3:2) i minimalni poraz od Merkura u Bačkoj Palanci (2:3), takođe kandidatom za najviši plasman, umnogome su promenile izrečene ambicije i usmerile Vojvodinu u trku za titulu. Nakon ta dva derbija bilo je jasno da će Novosađani, Beograđani i Bačkopalančani odlučivati o tome ko će u viši rang.

Sve do proleća 1972. vodila se mrtva trka između ove tri ekipe, da bi Vojvodina na gostovanju Železničaru pobedom od 3:1 načinila možda i odlučujući korak. Posle te pobede i Vošine ozbiljne kandidature za plasman u Prvu ligu u Novom Sadu je naglo poraslo interesovanje za odbojku, pa je na njemim utakmicama na igralištu DTV Partizan bilo sve više gledalaca. Kako se primicao derbi susret sa Merkurom tako je rasla i tenzija i bilo je jasno da će pobednik ovog susreta od jeseni zaigrati među jugoslovenskom elitom. Na dan te utakmice Palančani su stigli uz pratnju velikog broja navijača (tri autobusa i brojni automobili), s tim što je i Vojvodina tada imala mnoštvo pristalica, te se na derbiju okupilo više od hiljadu ljudi. U obostrano izvanrednoj partiji pobedila je Vojvodina 3:2 i stekla u odnosu na Merkur četiri boda više, što je, kako se ispostavilo, bilo nedostižno i za Železničar i za Merkur. Trijumfom u ligi sa 15 pobeda i samo tri poraza Vojvodina se plasirala u Prvu saveznu ligu. Povratak u najviši rang bio je fantastičan i realno očekivan uspeh.

Povratak u savezni rang
Sastav ekipe: Branislav Otić, Slobodan Galešev, Nikola Pavlović, Miroslav Rajačić, Simo Višekruna, Stevan Vujasinović, Predrag Maoduš, Mirko Turk, Uroš Timotić, Sava Nadlački, Dragan Klać, B Bojičić, Vladimir Simeonov. Stručni štab: trener Darko Kalajdžić, drugi trener Vladimir Kopčanski lekar Dr Srđa Trifković. Uprava: predsednik Boško Samardžić, direktor Nebojša Ninkov, sekretar Petar Turk.
Podelite na društvenim mrežama
Share This