MI SMO JEDNO, TO JE NAŠA SNAGA

  O KLUBU

Odbojkaški klub Vojvodina od amaterske sekcije do profesionalnog kolektiva prešao je težak i dug put. Put koji ga je vodio od vojvođanskih liga do državnih titula i evropskih uspeha. Odbojkaški klub Vojvodina osnovan je 1946. godine. U prvih trideset godina postojanja klub je funkcionisao kao amaterski uz promenljive sportske rezultate, uglavnom nastupajući u nižim rangovima takmičenja. Prvi trofej Vojvodina je osvojila 1977. godine, kada je u Novom Sadu postala pobednik Kupa Jugoslavije. Osamdesetih godina dogodio se potpuni zaokret u funkcionisanju kluba, a organizaciono sazrevanje pomoglo je da i rezultati budu vrhunski. Prvi međunarodni uspeh stigao je 1982. godine kada su Novosađani osvojili drugo mesto na Balkanskom kupu. Prvu titulu šampiona države Vojvodina je osvojila u sezoni 1987/88. i tada je praktično počelo njeno bitisanje u vrhu naše odbojke. Odbojkaški klub Vojvodina osvojio je do sada 19 titula prvaka države, 15 nacionalnih kupova i pet Superkupa. Istoriju su Novosađani obogatili i evropskim uspesima. Osvojena su dva treća mesta u Kupu šampiona, jedno u Kupu kupova, a najveći uspeh, ne samo klupski, nego i za srpsku odbojku, ostvaren je 2015. osvajanjem evropskog Čelendža kupa. Takođe, Vojvodina je nadaleko poznata po radu sa mlađim kategorijama, a to potvrđuju i 16 juniorskih titula, 9 kadetskih i dve pionirske. Kadetska selekcija Novog Sada, koju su mahom činili igrači Vojvodine, osvojila je 14 prvih mesta na tradicionalnom međunarodnom turniru gradskih reprezentacija “Trofej Beograda”, a kadeti Vojvodine bili su pet puta pobednici na “Novogodišnjem festivalu odbojke”.

U Odbojkaškom klubu Vojvodina radilo je mnogo priznatih stručnjaka i vrhunskih trenera, pre svega Doroš Lešek, Zoran Gajić, te Milorad Kijac, a iza njih došli su Slobodan Galešev, Radovan Dabić, Nikola Salatić, Strahinja Kozić, dok je aktuelni trener Nedžad Osmankač. Treba istaći i Dušana Višekrunu i Darka Kalajdžića. Mnogi od njih bili su deo stručnog štaba seniorske reprezentacije, a Zoran Gajić je i najuspešniji selektor. Vojvodina je iznedrila i još uvek daje veliki broj reprezentativaca u svim selekcijama, koji su nosioci medalja sa najznačajnijih evropskih i svetskih takmičenja.

  VOJVODINA VAN TERENA

Organizacione sposobnosti

Osim saradnje i ugovora sa priznatim i velikim firmama, nezaobilazne u marketinškim aktivnostima postale su i organizacije raznih manifestacija, turnira, promocija… Veliki broj međunarodnih turnira organizovan je i osamdesetih godina, ali je devedesetih usledio pravi uzlet. Po završetku sezone 1992/93. Vojvodina je uz podršku „Panonija Š komerca“ i DD „Autovojvodine“ organizovala turnir u bič-voleju „Trofej Vojvodine“, kao i Prvenstvo Novog Sada. Sjajne predstave privlačile su sve veću pažnju javnosti, učinile da se odbojka voli i gleda tokom cele godine, a bič-volej turniri ubrzo su postali tradicija. Nezaobilazni su postali i susreti „Šampion protiv šampiona“, koji su po okončanju takmičarske sezone okupljali aktuelnu ekipu Vojvodine i tim sastavljen do bišvih igrača novosadskog kluba. Nekoliko puta organizovan je i međunarodni „Memorijal Dušana Tojagića“, koji je ponovo oživljen 2010. godine, ali ovoga puta posvećen mlađim kategorijama, talentovanim ekipama i selekcijama. U čast velike legende tradicionalni je postao i „Memorijal Žarka Petrovića“. Tu ne treba zaobići ni organizaciju turnira u okviru evropskih kupova, te reprezentativnih utakmica, pre svega onih u Svetskoj ligi. Ocene svetskih i evropskih organizacija, kao i samih učesnika, uvek su bile najviše, a iz Novog Sada svi su nosili lepe utiske. Klub redovno radi i promocije po školama i gradskim klubovima.

Odnosi sa javnošću, promotivne aktivnosti i društvene mreže

Paralelno sa takvim delovanjem, radilo se i na izgrađivanju imidža kluba, kao ozbiljne i prepoznatljive institucije. Tako su neizostavni deo utakmica postali bilteni, te čuvena maskota Lala, pa čirlidersice, odbojkaška himna Vojvodine, nagradne igre, a neko vreme su publiku zabavljali i razni orkestri. Na polju odnosa sa javnošću osim pomenutih biltena, koji su medijima olakšavali posao, štampani su i mnogi drugi propagandni materijali, između ostalih i kalendari, notesi, te klupski časopis „OK Voša“, koji ponovo ugledao svetlost dana pre nekoliko godina i danas izlazi tri puta u sezoni, a u novije vreme i prepoznatljiva brošura sa fotografijama i podacima kompletne, ekipe, stručnog štaba, rukovodstva, sa kalendarom takmičenja, himnom, kratkim istorijatom i pregledom osvojenih pehara, kao i tehničkim podacima kluba. Klub je pratio i modernu tehnologiju, pa je dobio i svoju oficijelnu internet prezentaciju. Sajt kluba danas je dopustupan svima, sa uvek svežim informacijama, intervjuima, fotografijama, statistikom, video-klipovima…

Vojvodina je uspostavila i odličnu saradnju sa TV kućama, pre svega sa nacionalnom, kao i sa Televizijom Vojvodine, koje su prenosile i prenose veliki broj utakmica, što direktno, što odgođeno. Igrači, treneri i rukovodioci postali su redovni gosti televizijskih i radio-stanica, a sjajan odnos napravljen je i sa pisanim medijima, posebno lokalnim. Lokalna štampa i lokalni sportski novinari sjajno su pratili i prate takmičarske nastupe Vojvodine, ali i sva ostala klupska dešavanja. Neretko su štampa, kao i TV i radio stanice medijski pokrovitelji utakmica, turnira, promocija, a reklamne najave redovno idu uz autorske tekstove. Pre svih tu su Dnevnik, te Televizija Vojvodine, Prvi radio, zatim Radio Novi Sad, Radio 021, Novosadska TV, pa dopisništvo Žurnala, Večernjih novosti, Kanal 9 i mnogi drugi. Konferencije za novinare uoči utakmice, svečana potpisivanja ugovora sa firmama i igračima, učešće na LORIST-u i Poljoprivrednom sajmu, razni promotivni skupovi takođe su postali nezaobilazni deo života Vojvodine. U klupskim prostorijama otvorena je i bogata arhiva, na čijem je začetku radio Miroslav Vislavski, a ona danas podrazumeva veliki broj snimaka sa utakmica, reklamnih spotova, fotodokumentaciju i preskliping.

Društvene mreže, internet i web prezentacija postali su neoizostavni deo svake iole ozbiljne kompanije, kluba… Tako se i Vojvodina trudi da taj segment iz dana u dan unapređuje. Zvanični profili OK Vojvodina i Akademija odbojke Vojvodina na fejsbuku i instragramu postali su prepoznatljivi po imidžu, izgledu, a objave, teme i rubrike motivisale su mnoge da čine to na isti, ili sličan način.

Pratioci su navikli na redovne najave utakmica, objave rezultata odmah posle meča, izjave, video priloge i mnogo toga još.

Na zvaničnom youtube kanalu osim redovnih priloga, izjava, reportaža, promotivnih spotova, najava i zanimljivih video snimaka, uvedene su i posebne rubrike  „Vošini momenti“ i “Mojih pet”. U prvom formatu  obrađena je po jedna nezaboravna utakmica iz bliske i dalje prošlosti Vojvodine. U formatu “Mojih pet”, pričom, odnosno odgovorima simbolično na pet pitanja, mlađi i stariji igrači govore o sebi, svom odbojkaškom putu, osobinama, navikama, željama, ambicijama.

Monografija OK Vojvodina

Prvo izdanje ovog istorijskog dokumenta zvanično je predstavljeno javnosti 2011. na svečanosti upriličenoj povodom 65 godina postojanja kluba. Deceniju kasnije, povodom 75 godina, štampano je i drugo dopunjeno izdanje. Monografija predstavlja istorijski pregled, koji će ostati u amanet budućim generacijima, kao i uspomena onima koji su istoriju stvarali. Kroz prizmu statistike prikazani su rezultati, ovekovečeni uspesi, usponi, padovi, igrači, treneri, rukovodioci i svi oni koji su bili uz Vojvodinu. Naravno, podaci su obogaćeni fotografijama,  kao i rečju i sećanjima onih, koji su bili ili su još uvek deo crveno-belog kolektiva.

Kada je u pitanju sam sadržaj, u njemu se nalazi 15 poglavlja. Posle predgovora sledi istorijski pregled spakovan u sedam celina. Svaka od njih predstavlja jednu dekadu, osim prve u kojoj je dat presek perioda od 1946. do 1960. i poslednjeg, u kojem je sazdano 11 godina. Dakle, nakon prvog poglavlja, redom idu šezdesete godine, sedamdesete, osamdesete i tako dalje. Od šezdesetih godina je i svaka sezona posebno obrađena i sadrži sastav igrača, stručnog štaba i uprave, te rezultate i tabele. Takvi podaci praćeni su tekstom.

Slede i poglavlja namenjena mlađim kategorijama, priče o Vojvodini van terena, odnosno njenom marketinškom delovanju, zatim rukovodiocima, te reprezentativcima, a tu je i deo koji smo nazvali: Rekli su o Vojvodini… Na kraju monografije tabelarno su prikazani svi licencirani igrači, zatim svi treneri i igrači koji su osvajali titule i kupove, te najznačajniji rezultati kadeta i juniora i kompaktan pregled svih prvih mesta u prvenstvu i kupu, kao i evropski uspesi.

Knjiga se može kupiti u prostorijama kluba (ulica Maksima Gorkog 22-24, Novi Sad), ili poručiti pouzećem, putem telefona 021422773, ili na e-mail tatjana.marovski@okvojvodina.org

Sekcija veterana

Posebno mesto u organizaciji i životu kluba zauzima sekcija veterana. Ona je, zahvaljući angažovanju Miroslava Vislavskog, osnovana u sezoni 1992/93. u dvorištu Doma kulture (tačno tamo gde su 1946. udareni prvi temelji novosadske odbojke). Time su čast i poštovanje ukazani svima onima koji su stvarali istoriju Vojvodine. Od tog momenta pa sve do danas, sekcija okuplja bivše igrače, trenere, članove, koji drže sastanke, organizuju prijatna druženja, pomažu klubu iskustvom i savetima.

Publika

Danas je edukovana odbojkaška publika u Novom Sadu nadaleko poznata. Na tribine je u velikom broju stigla zahvaljući dobrim igrama i rezultatima kluba, ali i posebnim odnosom prema njoj. Vojvodina je morala i van terena da radi kako bi pridobila navijače, a uzlet je, opet, krenuo početkom devedesetih. Najpre je mala sala SPC „Vojvodina“ bila puna, a uskoro i tesna, pa je domaća finala i evropske utakmice u velikoj sali pratilo i po nekoliko hiljada ljudi. Posebno upamćena ostala je utakmica sa Sislijem u sezoni 1995/96, kada je hala bila puna, a zatim se karta više, za mnoge važne klupske i reprezentativne mečeve, tražila i u godinama koje su sledile. Od posebnog značaja je i prisustvo navijačkih grupa, koje su bile dugo poznate kao fudbalske, ali se sa njima dugo radilo na edukaciji i uspostavila dobra saradnja, koja je rezultirala pravim spektaklima na tribinama.

Share This