Budite i vi deo pobedničkog tima

Razvoj sponzorskih ugovora, poslovnih saradnji i aktivnosti

Kad govorimo o marketingu, njegov početak, bez ikakve dileme, može se vezati za dolazak Rajka Kijca u klub 1979. On je bitno izmenio način razmišljanja, rada i bitisanja. Upravo u to vreme potpisan je prvi značajan ugovor sa firmom „Borovo“ koja je proizvodila sportsku opremu „Puma“, a koju su Novosađani dobijali u velikoj količini. Nakon toga, usledio je prvi pravi sponzorski ugovor, kojem je kumovao Slobodan Bradaš. Preko Naftagasa i jedne japanske firme Vojvodina je dobijala opremu „Asics tiger“ i taj ugovor trajao je sve do 1987. Bila je to najbolja aktuelna oprema za odbojku.

U drugoj polovini osamdesetih donet je predlog da se klub registruje za obavljanje marketinških delatnosti, jer samofinansiranjem više nisu mogli da se pokriju svi troškovi sportskih programa i ostvare visoke ambicije. Takva ideja ubrzo je prihvaćena, pa se oko kluba okupilo nekoliko preduzeća. Tako je angažovanjem Mladena Čomića, kasnije Sigmunda Fratrića, potpisan i ugovor o sponzorstvu sa Agrovojvodinom, koji je trajao do 1990. Tih godina ekipa je nosila opremu italijanske firme JND,  a nakon toga i Wampum preko firme Đovani.

Još jedno novo poglavlje otvoreno je formiranjem preduzeća „Volleyball company“ u sezoni 1991/92, a na čelu preduzeća bio je Miroslav Vislavski. Zarada od sponzorstava i reklame znatno je pomagala u pokrivanju sportskog programa, stipendija igrača, organizaciji utakmica, funkcionisanju kluba. Prvi ugovor o generalnom sponzorstvu potpisan je u avgustu 1992. godine sa tada moćnom Holdinog kompanijom „Š Panonija komerc“, kada je klub poneo ime Vojvodina Holding Š. To je donelo povoljne uslove za funkcionisanje, ali i novu organizaciju i način upravljanja. Ugovor je raskinut u julu 1993, da bi novi bio potpisan u decembru iste godine sa Union internacionalom (Vojvodina je tada imenu dodala i naziv firme, te se zvala – Vojvodina Union internacional), najpre na šest meseci, nakon čega su uspesi doprineli tome da bude produžen do kraja juna 1995. Delovanjem potpredsednika Skupštine Uroša Timotića, te Nedeljka Šipovca predsednika UO NIS-a, Milana Đakovića generalnog direktora NIS-a i Veselina Stankovića direktora NIS RNS-a, 1995. godine je zaključen ugovor sa NIS RNS-om, koji je trajao sve do sredine sezone 2010/11. Za to vreme klub je nosio ime Vojvodina NIS RNS, Vojvodina Novolin, te NIS Vojvodina. Nakon toga generalni sponzor postao je Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS seme, koji to i danas. Od tada klub nosi ime Vojvodina NS seme.

Uz Vojvodinu su bili i DD Panonija osiguranje, DD Komercservis, Interprogres, Š YU public, Panonska banka, Novosadska banka, Vojvođanska banka, DDOR Novi Sad, Privredna komora Vojvodine, Novosadska mlekara, Prima EST, Novopak, Neoplanta, Hyundai i mnogi drugi, a u novije vreme to su Dunav osiguranje, Amstel, Nikolas, MK grupa, Produktna berza, Jazak, Minakva, Gode medico, Best Seed Producer, Balaton…

Na početku sedme decenije klub je bio u izuzetno teškoj situaciji, pa je ugovor o generalnom sponzorstvu dobio još više na značaju. Naime, Institut za ratarastvo i povrtarstvo bitno je pomagao da Vojvodina opstane. Podrška je stizala i od Pokrajinske vlade, kao i od vernih prijatelja kluba. Nakon izborne Skupštine 2013.godine, klub je konačno finansijski živnuo. Institut je i dalje bio tu, a od presudnog značaja bila je podrška Grada Novog Sada. Saradnja sa NIS-om ponovo je bila aktivna, a uz klub su bile još neke kompanije poput DDOR-a, Dunava, Delta Đeneralija, Novosadskog sajma i ostalih. Dolaskom u klub na mesto predsednika Upravnog odbora Dragoljuba Zbiljića, uspešnog privrednika i vlasnika Energotehnike Južna Bačka pul sponzora je višestruko uvećan, pa su deo porodice postali uz Južnu Bačku i Tehnounion, Bulevar company, Karin invest, Put invest, Elektromontaža, Roaming, Matijević, Tehnomanija, Energomontaža, Energotehna, Fontana i mnogi drugi. Neko vreme bio je tu u Telekom Srbija, Dunav osiguranje je značajno uvećalo finansijsku podršku, a ostao je veran i DDOR. Jedan od najvažnijih poslovnih ugovora potpisan je krajem decembra 2017, prilikom svečanog otvaranja renoviranih klupskih prostorija i doma za mlade igrače. Naftna industrija Srbije tada je ozvaničila ugovorom ustupanje objekta na deset godina, sa tendencijom na potpuno poklanjanje klubu. Ugovor su potpisali zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov i generalni direktor Vojvodine Nikola Salatić.

Generalni sponzor od sezone 2022/23. je Energotehnika Južna Bačka.

Igrači Vojvodine su u drugoj polovini devedesetih nosili i sportsku opremu „Nike“. Bio je to fantastičan sportski ugovor, koji je karakterisala velika količina sportske opreme, kao i plaćanje premija za prvenstvo i takmičenje u Evropi. Zbog bombardovanja je ugovor prekinut, a posle toga je uspostavljena saradnja sa Pumom, zatim sa Champion, Naai i Errea sportskom opremom. Nakon toga saradnja je ustanovljena sa srpskim brendom, kompanijom za sportsku opremu UNIT. Jednogodišnji ugovor imala je Vojvodina sa firmom NAAI, ali je za naredne dve sezone u junu 2023. obnovljena saradnja sa kompanijom UNIT.

Jazak voda postala je praktično stalna podrška našim igračima. Značajne saradnje na polju očuvanja zdravlja uspostavljene su sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta, te medicinskim ustanovama za rehabilitaciju Godea medica i Scolio centar.

Pozicioniranje sponzora i poslovnih partnera

POZICIONIRANJE JE OMOGUĆENO NA SLEDEĆE NAČINE:
• Postavljanje reklamnih panoapored terena,na svim javnim utakmicama kluba u Novom Sadu

• Led reklame oko terena na utakmicama Lige šampiona i važnijim mečevima u okviru domaćih takmičenja

• Štampanje logotipa sponzora na svim propagandnim i zvaničnim materijalima, kao i u izdavačkoj delatnosti kluba

• Za veća sponzorstva omogućeno je mesto za logotip na dresu (majici, ili šorcu, u zavisnosti od visine ugovora)

• Prezentacija na web sajtu kluba sa linkom za sajt sponzora

• Postavljanje logotipa sponzora na backdrop za konferencije i u delu sale, u kojem se nakon meča uzimaju izjave

• Prisustvo predstavnika kluba i ekipe u promotivnim aktivnostima sponzora (sajmovi,
prezentacije, promocije)

• Mogućnost korišćenja rezultata i obeležja kluba u promotivnim aktivnostima sponzora

• Prisustvo predstavnika sponzora na svim promocijama i svečanostima kluba

• PR tekstovi na našem sajtu, i u časopisu, kao i video i foto prilozi

Važan deo našeg kluba su PR i marketinške aktivnosti, promocije, ažurnost, praćenje trendova i
profesionalno uređivanje i vođenje profila na društvenim mrežama.

Shodno tome, sponzori i poslovni partneri imaju mogućnost da budu prisutni na našem sajtu, YouTube kanalu i društvenim mrežama.

I uvek smo otvoreni za nove ideje.

Pišite nam

okvojvodina@mts.rs
tatjana.marovski@okvojvodina.org

Pozovite nas

+38121422773

Posetite nas

Maksima Gorkog 22-24

21000 Novi Sad

Share This