Srpskog šampiona put je u Sankt Peterburgu odveo i do Akademije odbojke Platonov. U hali sjajnog odbojkaškog zdanja imali su Novosađani dva treninga, pa je to bila prilika ne samo za upoznavanje sa odličnim trenažnim uslovima, nego i za značajni istorijski podsetnik i edukaciju.

Akademija odbojke Platonov nosi naziv po čuvenom ruskom treneru Vjačeslavu Aleksejeviču Platonovu, koji je njen idejni tvorac i osnivač. Tokom trenerske karijere sanjao je trofejni stručnjak da otvori odbojkaški dom koji će na jednom mestu objediniti sve sadržaje potrebne mladim, ali i onim profesionalnim igračima. Imao je sreću da dočeka završetak gradnje i otvaranje, jer je prvi zvanični meč u njoj odigran malo pre njegove smrti 2005. godine.

Akademija odbojke Platonov izgrađena je na prostoru koji je pripadao Automobilistu, pa je tako prvi i glavni korisnik kompleksa bio i ostao nekadašnji čuveni lenjingradski Odbojkaški klub Automobilist. Kompletan projekat koštao je 5 miliona dolara, a finansirala ga je kompanija Evrostroj. Akademija danas ima sjajnu salu za trenažni rad, ali i utakmice, koju osim mladih talenata koriste i odbojkaški timovi, najviše Zenit i Automobilist. U sklopu kompleksa odbojkaši na raspolaganju imaju i teretanu, rehabilitacioni centar, prostor za opuštanje, bilijar, pa čak i frizera. Najmlađi odbojkaši ovde prave prve korake i edukuju se, mnogi od njih dobijaju preporuke i stipendije za sportske škole i univerzitete, a oni najuporniji i najbolji kroz akademiju stižu i do profesionalnih timova. U hodnicima zgrade nalazi se i svojevrstan muzej posvećen Platonovu.

Vječeslav Aleksejevič Platonov rođen je 1939. i bio je daleko poznatiji po trenereskoj, nego po igračkoj karijeri. Vodio ekipe Spartaka, Automobilista, nekolicinu inostranih ekipa, kao i nacionalne timove SSSR-a i kasnije Rusije. Osim domaćih pehara, sa Automobilistom je dva puta bio osvajač Kupa pobednika kupova Evrope (1982, 1983), a isto toliko puta je bio prvak Kupa evropske odbojkaške konfederacije (1988, 1989). Kao selektor sovjetskog i ruskog nacionalnog tima bio je dvostruki svetski šampion, šestostruki evropski prvak, osvojio je i olimpijsko zlato 1980. Svake godine u hali Akademije igra se Memorijalni turnir, a ustanovljen je i Platonov orden koji se dodeljuje najboljim ruskim trenerima.

Zanimljivo je da je Automobilist, kada je tim vodio upravo Platonov, na putu do evropskog pehara igrao i sa Vojvodinom. U Kupu pobednika kupova na finalnom turniru 1983, Novosađani su izgubili, ali su na kraju bili treći. U CEV kupu u sezoni 1987/88, svojevrsno iznenađenje crveno-beli su napravili u maloj sali Spensa pobedivši 3:2, ali je Automobilist u revanšu na svom terenu slavio 3:0. Automobilist danas igra Drugu rusku ligu.

Podelite na društvenim mrežama
Share This