Vojvodina počinje evropsku priču u sezoni 2023/24. Za mladi tim Voše, nastup na međunarodnoj sceni u ovoj takmičarskoj godini biće pravi izazov, ali pre svega prilika da kroz jake mečeve sazreva i uči.

Kako prošle sezone nisu uspeli da osvoje titulu, ovoga puta Novosađani će se takmičiti u CEV kupu, drugom po jačini evropskom takmičenju. U prvom kolu rival će crveno-belima biti Zhytychi-Polissya iz Ukrajine, ali će se meč igrati u poljskom Žešovu. Taj deul na programu je u četvrtak, 26. oktobra u 20 časova, a ekipa na put kreće autobusom u ponedeljak ujutru.

Uoči početka takmičenja u CEV kupu, odlučili smo da prošetamo kroz istoriju, ali i kroz nastupe aktuelnih prvotimaca i trenera, te da najzanimljivije činjenice skupimo na jedno mesto.

Ono što je u prvom planu jeste svakako podatak da u ekipi Vojvodine čak osam igrača prvi put igra evropski kup i to su Đogić, Lagundžin, Elezović, Stanković, Kokeza, Dakić, Savovski i Kopitić. Najviše nastupa u dresu Vojvodine na međunarodnoj sceni ima Rudić (šest sezona), s tim da Andrej nije bio standardni član prve postave. Slično je i sa Lazarom Bajandićem, koji ima pet nastupa. Isto toliko puta deo tima bio je i Stefan Negić, ali je on tri sezone imao značajniju ulogu u ekipi. Tri sezone kao prvotimac Vojvodine na evro sceni igrao je Žarko Kisić, dve Uroš Mišković, ali poput mlađih drugara Uroš takođe nije imao preveliku minutažu. Ipak, Mišković i Bajandić pamtiće meč Lige šampiona u Rusiji, kada su bili deo i ekipe i postave protiv Zenita (Vojvodina slavila 3:0). Po jedan nastup imaju Ubiparip i Milanović, s tim da je Žarko imao značajnu minutažu.

Trener Marko Narančić prvi put vodiće ekipu u evropskom kupu kao šef stručnog štaba. Njegov asistent, prvi trener Siniša Gavrančić vodio je ekipu kao šef stručnog štaba u sezoni 2019/2020, kada je Vojvodina kroz kvalifikacije izborila plasman u Ligu šampiona.

Treba istaći da CEV kup ima dugu istoriju, a zanimljivo je da je čak tri puta menjao ime. Od sezone 1980/81. do 2000/01. nosio je naziv Kup pobednika kupova, nakon toga je promenio ime u Top tims kup, a od 2007/08. nosi aktuelno ime – CEV kup.

Vojvodina je u ovom takmičenju dva puta napravila zapažen rezultat. U sezoni 1982/83. osvojila je treće mesto, kada je ovo takmičenje nosilo naziv Kup pobednika kupova. Na završnom turniru bila je iza ruskog Automobilista i italijanske ekipe Robe di kapa, a ispred turskog Ginej Sanaja. U sezoni 2005/06. Novosađani su igrali fajnal for u tadašnjem Top tims kupu, a bili su četvrti iza italijanske Pjaćence, španske Palma de Majorke i grčkog Panatinaikosa. Deo te ekipe bili su sadašnji šef stručnog štaba Marko Narančić i aktuelni kapiten Žarko Kisić.

Vojvodina treća u Kupu pobednika kupova
Sezona 1982/83, sastav ekipe: Branislav Terzin, Milan Vlajko, Zoran Olajić, Branislav Dobrodolski, Slobodan Galešev, Ivo Martinović, Slavko Bogdan, Nikola Marić, Žarko Petrović, Slobodan Košutić, Dragan Čučković, Dragan Nišić. Stručni štab: šef stručnog štaba Darko Kalajdžić, prvi trener Nikola Pavlović, drugi trener Branko Ivetić, fizioterapeut Zdravko Bođanac, lekar Dr Boriša Vuković.

Vojvodina četvrta u Top tims kupu
Sezona 2005/06, sastav ekipe: Branimir Perić, Žarko Kisić, Branko Roljić, Marko Narančić, Miloš Vemić, Jovan Šajnberger, Zoran Jovanović, Marko Podršačanin, Borislav Petrović, Ognjen Duduj, Dejan Bojović, Darko Filipaš, Marko Samardžić, Marko Knežević. Stručni štab: šef stručnog štaba Radovan Dabić, prvi trener Nikola Salatić, kondicioni trener Dejan Mandarić, statističar Denis Janka, fizioterapeut Aleksandar Jovetić, lekar Prof. dr Boriša Vuković.
Podelite na društvenim mrežama
Share This