Još jedan lep i važan projekat priveli smo kraju. Sinoć je Odbojkaški klub Vojvodina, na utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona, dobio i zvanično novu maskotu. Gotovo ubedljivo, na osnovu glasova žirija, na konkursu za maskotu, pobedio je golub odbojkaš, čiji je autor Mladen Oljača. Drugo mesto pripalo je Kristini Radojičić, a treće Zoranu Miliću. Nagradu publike dobila je Ivana Dragin.

Takođe, u okviru konkursa organizovana je posebna kategorija za najmlađe umetnike, pa je u kategoriji školaraca pobedila Lola Popović sa njenim „Voškom“. Druga je bila Nika Gaćeša, a treća Milica Naumov. Ostali finalisti kod odraslih bili su Milica Kaljević, Teona Čupić i Kristina Janka, a kod dece Srđan Jović, Tijana Ljubović, Teodor Balaž, Iskra Veselinović, Luka Krnetić, Nevena Galović, Jovana Đermanović. Finalisti u obe konkurencije bili su naši gosti na utakmici protiv Neftohimika, a svojih “pet minuta” imali su najmlađi autori radova, koji se prodefilovali odbojkaškim terenom, uz aplauze sa tribina, nakon čega su dobili diplome i poklone. Zvanično proglašenje obavljeno je posle prvog seta.

Kako svakom projektu prilazimo maksimalno, tako smo i za ovaj konkurs oformili žiri najkompetentnijih stručnjaka iz raznih oblasti. Posebno smo ponosni na tim koji smo okupili kako bismo odabrali najbolje rešenje. Predsednik žirija bio je priznati akademski slikar Danilo Vuksanović, restaurator i konzervator u Galeriji Matice srpske. Žiri su još činili legendarni doktor Boriša Vuković veliki poznavalac duha i tradicije grada, odbojke i odbojkaša, te Ivana Mali Vukelić profesor likovne umetnosti, kao i članovi menadžmenta,dizajneri, marketing tim, odbojkaški radnici, bivši i aktuelni odbojkaši, a po jedan glas na kraju je stigao od publike i prvog tima kluba.

Pri izboru je pažnja posvećena svakako umetnosti, kreativnosti, ali i tome koliko su ispunjeni uslovi konkursa, da li je maskota pomirila simbole grada, odbojke, boju i duh našeg kluba, koliko ide u korak sa vremenom, da li će jednako privući mlađe i starije generacije i koliko se može primenjivati u svim aspektima (izrada lutke, aplikacije na vizualima za sajt, plakati, promotivni materijal, animacije).

Sledeći korak je izrada lutke maskote, kao i odabir imena, pa je i ovo prilika za sve maštovite da daju predloge, nadenu ime i budu kumovi našem golubu odbojkašu. Takođe, ovo je šansa i za lutkare da nam se jave, da vidimo koliko i šta mogu, te da odaberemo nekoga ko će izraditi lutku.

I napomena da se pobednički rad može isključivo koristiti kao maskota OK Vojvodina, da se ne sme aplicirati u druge svrhe, ne mogu ga koristiti drugi subjekti i kompanije, niti kopirati.

 

A zašto je ovaj konkurs bio toliko važan za nas?

Vojvodina je najuspešniji odbojkaški klub u zemlji, aktuelni je šampion Srbije i jedini nosilac evropskog klupskog trofeja u ovom sportu. Odbojkaške utakmice najlepši su sportski praznik u Novom Sadu, a odbojka najpopularniji sport u gradu. Renome i kvalitet gradili smo dugo, predano i pažljivo, te danas uživamo poštovanje mnogih sportskih prijatelja i zvaničnika iz celog sveta. Na putu razvoja veliku pažnju posvetili smo i promocijama, marketingu, saradnji sa mnogim ustanovama, medijskoj zastupljenosti, sinergiji sa navijačima, posebno onim najmlađim.

Deo marketinške priče svakako je i maskota. Starije generacije bez sumnje se sećaju stare maskote u obliku Lale (nastale devedesetih), koja je bila neizostavni deo naših utakmica i svečanosti. Za klub našeg nivoa od izuzetne je važnosti da prati tokove vremena, nove trendove, da osluškuje potrebe i želje navijača i posebno da se približi onima na kojima svet ostaje – najmlađima. Pošto su promene i redizajniranje svega što oslikava jedan kolektiv, sasvim prirodne i dobrodošle u svim velikim klubovima, tako se rodila ideja da raspišemo konkurs za novu maskotu.

I zašto golub?

Činjenica je da je naš klub novosadski, da je sportska perjanica ovog grada i najbolji sportski kolektiv u vojvođanskoj prestonici. Sa druge strane golub je prisutan na grbu Novog Sada, kao simbol mira, ali i nade za lepšu budućnost. Već nekoliko sezona golub je neizostavni deo dizajna našeg dresa.

 

 

Podelite na društvenim mrežama
Share This