O KLUBU

Obaveza, strast, jedno srce

O KLUBU

Obaveza, strast, jedno srce
Odbojkaški klub Vojvodina od amaterske sekcije do profesionalnog kolektiva prešao je težak i dug put. Put koji ga je vodio od vojvođanskih liga do državnih titula i evropskih uspeha. Odbojkaški klub Vojvodina osnovan je 1946. godine. U prvih trideset godina postojanja klub je funkcionisao kao amaterski uz promenljive sportske rezultate, uglavnom nastupajući u nižim rangovima takmičenja. U ovom periodu doživeo je brojne promene u organizaciji, kadrovskoj strukturi pa i u nazivu (Sloga, Proleter, Partizan, Student). U drugoj polovini sedamdesetih godina, klub je vratio izvorno ime – Vojvodina. Takođe, ovaj period obeležilo je unapređenje organizacije i stručnog rada sa stalnim jačanjem igračkog kadra. Prvi trofej Vojvodina je osvojila 1977. godine, kada je u Novom Sadu postala pobednik Kupa Jugoslavije.
Osamdesetih godina dogodio se potpuni zaokret u funkcionisanju kluba, a organizaciono sazrevanje pomoglo je da i rezultati budu vrhunski. Prvi međunarodni uspeh stigao je 1982. godine kada su Novosađani osvojili drugo mesto na Balkanskom kupu. Prvu titulu šampiona države Vojvodina je osvojila u sezoni 1987/88. i tada je praktično počelo njeno bitisanje u vrhu naše odbojke. Odbojkaški klub Vojvodina osvojio je do sada 14 titula prvaka države, 14 nacionalnih kupova i dva Superkupa. Istoriju su Novosađani obogatili i evropskim uspesima. Osvojena su dva treća mesta u Kupu šampiona, jedno u Kupu kupova, a najveći uspeh, ne samo klupski, nego i za srpsku odbojku, ostvaren je 2015. osvajanjem evropskog Čelendža kupa. Takođe, Vojvodina je nadaleko poznata po radu sa mlađim kategorijama, a to potvrđuju i 12 juniorskih titula, 7 kadetskih i jedna pionirska. Kadetska selekcija Novog Sada, koju su mahom činili igrači Vojvodine, osvojila je 12 prvih mesta na tradicionalnom međunarodnom turniru gradskih reprezentacija “Trofej Beograda”, a kadeti Vojvodine bili su četiri puta pobednici na “Novogodišnjem festivalu odbojke”.
U Odbojkaškom klubu Vojvodina radilo je mnogo priznatih stručnjaka i vrhunskih trenera, pre svega Doroš Lešek, Zoran Gajić, te Milorad Kijac, a iza njih došli su Slobodan Galešev, Radovan Dabić, Nikola Salatić, Strahinja Kozić, dok je aktuelni trener Nedžad Osmankač. Treba istaći i Dušana Višekrunu i Darka Kalajdžića. Mnogi od njih bili su deo stručnog štaba seniorske reprezentacije, a Zoran Gajić je i najuspešniji selektor. Vojvodina je iznedrila i još uvek daje veliki broj reprezentativaca u svim selekcijama, koji su nosioci medalja sa najznačajnijih evropskih i svetskih takmičenja. Odbojkaški klub Vojvodina poznat je i po sjajnoj organizaciji, ne samo unutar kolektiva. Naime, to potvrđuje i kroz velike međunarodne utakmice kako u evropskim kupovima, tako i u reprezentativnim u okviru Svetske lige. Klub tradicionalno organizuje memorijale posvećene Žarku Petroviću i Dušanu Tojagiću.

Vojvodina NS seme je aktuelni šampion Srbije !