Iz broja 48, Magazin OK Voša: Ulaganje u mlade igrače ulaganje je u budućnost. Sigurnu budućnost. To je put koji je davno postavljen u temeljima Odbojkaškog kluba Vojvodina. Put šampiona. Titule se nižu godinama unazad, ne samo u seniorskoj selekciji, već i u mlađim kategorijama. To je nešto što se neguje u najtrofejnijem klubu u Srbiji. Strpljenje je ključ uspeha, a odlični rezultati proizvod su dobrog rada i prave baze, zato je najvažniji cilj struke da se talentovana deca usmere na pravi put.

Bar po rezultatima mlađih selekcija u poslednjih nekoliko godina reklo bi se da crveno-beli tim nema razloga za brigu. Već pet godina glavnu reč u kadetskoj ekipi najtrofejnijeg tima u Srbiji vodi trener Strahinja Kozić.

– Ima izuzetno kvalitetne dece. Ne bih da izdvajam nekog posebno. Ukoliko sve bude kako bi trebalo, ako nastave da rade, trude se i napreduju, ali i ako bude sreće, koja je sastavni deo igre, nekoliko igrača može daleko da dogura. Vojvodina ne bi trebalo da brine o svojoj budućnosti, trenutno, ali se može desiti da za nekoliko godina bude poteškoća u pronalaženju dobre, kvalitetnih igrača. Govorim o generaciji koja dolazi, a to su igrači 2009/10. godište. Tu će generalno muška odbojka biti u problemu sa brojem dece, jer drugi sportovi (fudbal i košarka) više interesuju decu. Moraćemo svi da se malo više pozabavimo animiranjem dečaka kako bismo im približili odbojku i privoleli ih da je treniraju. 

Izuzetno važna stavka svakog sporta je i psihološki pristup svakom igraču. Kroz neprestanu komunikaciju već u mlađim uzrastima oni se pripremaju za sve izazove koji ih očekuju u potencijalnim profesionalnim karijerama.

– Svaki trening je neka nova priča. Kroz razgovor, a ponekad i malo oštriji stav upućuju se u ono što ih očekuje u narednim selekcijama. U svakom uzrastu je potrebno mnogo komunicirati sa igračima, a u ovim mlađim još više. Strpljenje je ključ svega.

Rezultat jeste važan, bez njega ne bi bilo motivacije i inspiracije. Ipak, ono što je ispred rezultata jeste …

– Naš prevashodni zadatak u ovoj kadetskoj konkurenciji je da pravimo igrače i da ih pripremimo za juniorski pogon, u svakom smislu, tu podrazumevam tehnički i fizički napredak. A onda ako se pokaže u odličnom svetlu, da pređe i u seniorsku ekipu. Imamo odličnu saradnju sa OK Novi Sad i dosta naših juniora prelazi na pozajmicu u taj klub, u kojem stiču iskustvo kroz igranje i takmičenje u Superligi Srbije. To jeste malo teži put do seniorskog tima Vojvodine. Ipak, s druge strane igrač koji to shvati na pravi način, daleko će dogurati. Jako je važno da deca u tom uzrast igraju što više utakmica, a ne da se zadovolje činjenicom da budu u sastavu seniorskog tima. Prema mom mišljenju, bolje je da igrač igra u bilo kojoj ekipi jer će kroz igru brže napredovati i stići do željene pozicije u seniorskom timu. 

Prošla sezona bila je kao iz bajke za izabranike Strahinje Kozića. Na svakom turniru na kojem su učestvovali popeli su se na najviši stepenik pobedničkog postolja. I kada je bilo najpotrebnije pokazali su zašto je Vojvodina klub sa šampionskom tradicijom.

– Možemo biti zadovoljni, imali smo sjajne rezultate. Na svakom turniru, na kojem smo učestvovali, bili smo na prvom  mestu – Prvomajski turnir, Prvenstvo Vojvodine i Prvenstvo Srbije za kadete. U prilog tome ide i činjenica da je veliki broj igrača naše ekipe bio u kadetskoj reprezentaciji Srbije, a njih petorica, šestorica bili su nosioci igre. Osvojeno je i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu.

Tim se u odnosu na prošlu sezonu mnogo izmenio.

– Podmladili smo dosta ekipu u odnosu na prošlu godinu. Imamo sedmoricu pionira i doveli smo tri, četiri igrača sa strane. Težak i mukotrpan rad je pred nama. Deca dobro rade i trude se, ali je neophodno puno strpljenja kako bi se sve posložilo na svoje mesto. Igramo, kao prošle sezone, Drugu ligu sever, s tim da je ta liga ove sezone mnogo jača, s obzirom na činjenicu da je šest ekipa iz Prve B lige, koja je ugašena, prešlo u Drugu ligu. Za nas je to veliki zalogaj, ali u toj ligi rezultat je u drugom planu, više nam je akcenat na tome da deca napreduju individualno. Zadovoljan sam napretkom i stasavanjem igrača. Ove sezone osvojili smo Novogodišnji festival – ističe Kozić.

“Najvažnije je da deca stiču iskustvo i da imaju pomaka u igri, a u odnosu na avgust kada smo krenuli sa sezonom, dosta njih je jako lepo napredovalo. Kao što sam već rekao, potrebno je mnogo strpljenja.”
Strahinja Kozić

Strpljenje vodi do uspeha: Kadeti Vojvodine osvojili Novogodišnji festival

Da za svakog ima mesta pod odbojkaškim nebom i da svako ko hoće može da iskoristi šansu govori i podatak da Vojvodina ima nekoliko timova mlađih selekcija koje se aktivno takmiče u ligama Srbije.

– Imamo i Vojvodinu II koja beleži odlične rezultate u Prvoj ligi Srbije, te i tu ima nekoliko igrača iz kadetske selekcije. Jednostavno oni su prerasli ovaj nivo trenutno i zaslužuju da igraju jače utakmice. S tim da kada dođe vreme predviđeno za kadetska prvenstva Vojvodine i Srbije biće sa nama.

Rezultati u prethodnoj sezoni, ali i nekoliko godina unazad postavili su standarde od kojih se ne odustaje. Istovremeno ti isti rezultati podstrek su svim nadolazećim generacijama da ponove uspeh svojih prethodnika.

– Jako je lepo kada imate dobre rezultate iza sebe. Onda je lako trenirati i imati motivaciju. Čim dođeš u Vojvodinu ciljevi su jasni, najviši plasman. Tako se i deca, iako u početku sve ovo shvataju kao igru, od malena uče i stiču navike da je prioritet visoki plasman, odnosno prvo mesto. Takav je brend Vojvodine kao kluba, to je tradicija koja se prenosi i mora da se poštuje. I o tome se tokom svakodnevnih treninga priča i ponavlja. Svi su različiti, generacije su različite, ali ono što je važno jeste to da se svi upoznajau sa tim šta znači igrati za Vojvodinu. 

Vrednosti koje su se nekada celine i poštovale, u novosadskom odbojkaškom klubu i dalje su prisutne. Te se osim ponašanja igrača koji nose dres Vojvodine, izuzetno vodi računa o tome da se u ovom uzrastu i školske obaveze ispunjavaju.

– Bez obzira na treninge i obaveze prema klubu, škola se ne sme zapostaviti. Trudimo se da ostvarimo kontakt sa razrednim starešinama naših igrača kako bismo imali uvid u to kako se ponašaju, ali i kakve su im ocene u školi. I te obaveze se podjednako moraju ispuniti – kaže prvi trener Strahinja Kozić.

Kada se sve uzme u obzir pred igračima kojima se ukaže čast i privilegija da u najranijem uzrastu obuku dres Vojvodine je svetla budućnost. To je prilika, koju ukoliko shvate na pravi način, ne bi trebalo da propuste. Rad, posvećenost, požrtvovanost, strpljenje i upornost će se, nema sumnje, svakako isplatiti.

Piše: N. Ćirković

Podelite na društvenim mrežama
Share This