(1934 – 2022)

Dugogodišnji odbojkaški trener i sportski radnik mr Srđan Ilić, napustio nas je posle bolesti, u 88. godini.

Srđan Ilić rođen je 1934. godine u Sremskim Karlovcima, gde je završio osnovu školu. U Novom Sadu je pohađao Srednju fiskulturnu školu, nakon čega je upisao Fakultet za fizičku kulturu, na kojem je i magistrirao. Kao srednjoškolac bavio se fudbalom, gimnastikom, rukometom i odbojkom. Bio je aktivan igrač odbojkaških klubova Partizan i Vojvodina. Jedan je od prvih diplomiranih trenera odbojke u pokrajini. Trenerskim pozivom počeo je da se bavi u trećem razredu srednje škole. Žensku ekipu OK Partizan preuzeo je 1955. i uveo u Prvu saveznu ligu. Zahvaljujući njegovoj inicijativi u okviru kluba je osnovana i prva pionirska škola odbojke u Jugoslaviji. Tokom njegovog rada ženska ekipa postigla je najbolje rezultate. Čak 13 seniorki i 23 juniorke iz Partizana igrale su za reprezentaciju.

Srđan Ilić bio je trener juniorske i seniorske reprezentacije Jugoslavije na Balkanskom šampionatu i Evropskom prvenstvu. Vodio je i nacionalni tim invalidnih lica u sedećoj odbojci na EP (1987, drugo mesto), na Paraolimpijskim igrama u Seulu (1988, četvrto mesto) i na SP (1990, treće mesto).  Izvesno vreme bio je i trener muške selekcije Libije.

Bio je na čelu stručne komisije OK Vojvodina i to u sezoni 1985/86. kada je napravljen zamajac za uspehe koji su usledili (prva šampionska titula u sezoni 1986/87), a radio je i sa mladim igračima. Takođe, bio je i predsednik stručne komisije Odbojkaškog saveza Vojvodine i član stručne komisije Odbojkaškog saveza Jugoslavije. Radio je dugo i kao stručni saradnik i savetnik za odbojku u Zavodu za fizičku kulturu Vojvodine. Autor je brojnih priručnika i stručnih članaka o odbojci, kao i dve monografije o OK Partizan.

Nosilac je ordena rada sa srebrnim vencem, nagrade SOFK Vojvodine „Jovan Mikić Spartak“, Plakete zaslužnog pedagoga SOFK Vojvodine, Oktobarske nagrade Novog Sada i Nagrade Sremskih Karlovaca.

Podelite na društvenim mrežama
Share This