IN MEMORIAM

DANILO MARINKOVIĆ DAČA

U noći između 25. i 26. februara, preminuo je jedan od pionira vojvođanske odbojke DANILO MARINKOVIĆ DAČA. Za Vojvodinu je nastupao punu deceniju tokom pedesetih u kojima su Novosađani bili članovi Vojvođanske lige. Bilo je to vreme entuzijazma, bez kojeg ne bi bilo ni nekoliko decenija kasnije moćne Vojvodine, najboljeg odbojkaškog kluba u Saveznoj republici Jugoslaviji i Srbiji. U takvu Vojvodinu, Danilo Marinković je ugradio mladost i ljubav prema odbojci. Igrao je sa istorijskim legendama amaterske Vojvodine u prvoj polovini pedesetih Jankom Radvanjom, Perom Bizumićem, Mladenom Unkovićem, Borom Vojnovićem, a u drugoj polovini pedesetih i sa Pavlom Živanovim, Urošem Ribarićem, Jovom Đurićem… Bili su to talentovani odbojkaši, ali amaterizam kojim se vodilo rukovodstvo nije bio dovoljna podrška za veća ostvarenja od Vojvođanske lige.

Studentska reprezentacija Novog Sada prvak Jugoslavije 1956 – Danilo Marinković sa peharom

Prvi zapaženiji rezultat ekipa, koju je činio i Marinković, ostvarila je 1952. kada je osvojila prvo mesto u Vojvođanskoj ligi – sremska zona. Dača je nastupao je za studentsku reprezentaciju Novog Sada, koja je 1956. osvojila prvo mesto na državnom studentskom prvenstvu nakon sjajnih nastupa i pobeda nad Skopljem 3:0, Sarajevom 3:2, Zagrebom 3:1 i Beogradom 3:2. Sa Ribarićem i Đurićem, bio je najbolji pojedinac na ovom prvenstvu.

Uz odbojku je ostao ceo svoj život. Učestvovao je u radu Odbojkaškog saveza Vojvodine i doprinosio njegovom organizacionom osposobljavanju i jačanju. Po završetku karijere pisao je o odbojci i prikupljao istorijsku građu koju je dao na korišćenje Odbojkaškom savezu Vojvodine, Odbojkaškom klubu Vojvodina i pojedincima koji su se bavili odbojkaškom publicistikom. Bio je tih i skroman, ali principijelan i dosledan u životu i radu. Mnogo je dao u čuvanju uspomena i arhiviranju opusa pojedinaca koji su u njegovo vreme igračke karijere bili značajni akteri odbojkaškog sporta. Dao je izuzetan doprinos u skupljanju materijala i realizaciji najstarijeg perioda (osnivanje i vreme do 1960) Monografije Odbojkaškog kluba Vojvodina, koja je izdata 2011.godine

Povodom 70 godina postojanja Odbojkaškog saveza Vojvodine, uručena mu je Plaketa koju je primio sa vidnom emocijom.

Danilo Marinković Dača je ostavio suprugu i ćerku sa porodicom. Biće sahranjen u porodičnoj grobnici u Silbašu.

Neka je večna slava našem Dači!

Hvala Miroslavu Vislavskom na tekstu

Podelite na društvenim mrežama
Share This