Zatvorili smo poglavlje jedne čudne i teške godine, u kojoj su na posebnom ispitu bili i sportisti. Novoj, 2021, čini se, svi smo s posebnom nadom poželeli dobrodošlicu. Za Odbojkaški klub Vojvodina 2021. biće od posebnog značaja, protkana jubilejom – srpski šampion obeležiće 75 godina postojanja.

No, pre nego što najavimo za nas važnu godinu u znaku broja 75, red je da se još jednom podsetimo šta smo to uradili 2020.

Sam početak 2020. i dalje je bojila Liga šampiona. Plasman u najjače evropsko klupsko takmičenje, overen kroz teške i naporne kvalifikacije, svakako je bio veliki uspeh, pa je grupnoj fazi bila posvećena posebna pažnja. Vojvodina je pokazala dobre igre i kako je vreme odmicalo bila je sve bliža tome da slomi velike rivale. Bez sumnje, falilo je ekipi više takvih utakmica da i nijanse koje su nedostajale okrene u svoju korist i zabeleži bar jednu pobedu. A bila je na pragu i dve.

Po završetku evropske priče svi resursi, ambicije i rad, okrenuti su domaćoj sceni. Usledila je borba za Kup Srbije. U Ubu je Vojvodina pokazala dominaciju, ne samo na terenu, nego i van njega. Sjajna igra vodila je Novosađane do pobede i osvajanja trofeja, a na tom putu pratili su je navijači i jedinstveni fan klub, veseli, organizovani, u bojama i dresovima kluba, sa svim potrebnim rekvizitima. Nekoliko dana posle toga u Novom Sadu je na superligaškoj utakmici Vojvodina i sa drugim navijačima i sugrađanima proslavila osvajanje Kupa, a kako se kasnije ispostavilo bile su to dve najlepše slike sezone.

Usledio je ispit, sa kakvim se do tada malo ko susreo. Pandemija korona virusa zahvatila je i Srbiju, uvedeno je vanredno stanje, pa su samim tim prekinuta sva takmičenja. Igrači su vreme provodili kod kuće, radili individualno koliko je to bilo moguće, a prema programu trenera. Na osnovu stavki Statuta Odbojkaškog saveza Srbije, zbog odigranog većeg dela sezone, Vojvodina je kao prva na tabeli proglašena prvakom, čime je bogatoj kolekciji pridodala i 17. šampionsku titulu. Po završetku vanrednog stanja, početkom maja, ekipa se ponovo okupila i počela da trenira poštujući sve propisane mere zaštite. Upravo zbog pauze koju su imali, igrači su tokom leta dobili nešto kraći odmor nego inače, a krajem jula počele su pripreme za novu sezonu.

Menadžment i Upravni odbor radili su punom parom, sačuvan je pul sponzora, produženi su ugovori sa Nemanjom Mašulovićem i Aleksandrom Blagojevićem, stigao je Luka Čubrilo, a vratio se sa pozajmice mladi libero Radoslav Brborić. Tako je 95 odsto tima sačuvano, mladi i novi stekli su afirmaciju, što je bila dobra podloga za ambicije koje je klub istakao uoči nove sezone. Odbrana sva tri trofeja i dobre igre u Evropi bili su istaknuti ciljevi.

Sezona je dobro tekla, ali je nažalost u novembru usledila pauza zbog velikog broja pozitivnih u timu na korona virus. Kao i ostale klubove, ni Vojvodinu nisu zaobišle bolesti, ali je i u tom segmentu pokazala da je  veliki i organizovan klub. Novih slučajeva nije bilo, u klupskim prostorijama i u domu za mlade igrače preduzete su sve neophodne mere, strpljenje i opreznost bili su ono čime su se svi naoružali. U decembru su crveno-beli ponovo bili na terenu, a taj mesec obeležile su dobre partije, kako ona u Moskvi, tako i na domaćoj sceni, prvo mesto na tabeli  Superlige i plasman u polufinale Kupa Srbije.

U sportskoj priči ne treba zaboraviti mlađe selekcije, koje su u novoj sezoni nadoknadile, bar za sada, sve što je bilo uskraćeno tokom vanrednog stanja. Kada su lige u pitanju, juniori i kadeti zaigrali su u višem rangu i protiv mnogo iskusnijih ekipa ostvarili rezultate čak i bolje od očekivanih. Akademija odbojke Vojvodina nastavila je sa radom i usled nemogućnosti treniranja u školama, rešenje je našla u velikoj sali Spensa. Time je mlađim uzrastima, osim stručnosti, ponudila sportske uslove najbolje u gradu. A što je za decu najvažnije, nastavila su da se bave fizičkom aktivnošću i da treniraju ono što vole.

Osim na terenu, Vojvodina je „igrala“ i van njega. U datim okolnostima, kada su se utakmice igrale bez prisustva publike i kada velika okupljanja nisu bila moguća, teško je bilo sačuvati pažnju javnosti. Ipak, srpski šampion je iskustvom i umećem i u tome uspeo. Sačuvan je kontakt sa navijačima, a članovi fan kluba su kako tokom vanrednog stanja, tako i posle njega, redovno imali online zadatke, radionice, ali i razne akcije. Na utakmicama su pomagali u skupljanju lopti sa našim akademcima, učestvovali u humanitarnim akcijama sa igračima, na bazarima, pisali, crtali i učili mnoge druge stvari vezane za zadatake oko organizacije utakmice, klupske arhive…

Klub je decenijama unazad uvek išao ispred svih, negovao je marketinške akcije, društveno-odgovornu delatnost, pomagao je kroz razne akcije (podsetimo se samo izrade i podele školskog pribora i 2000 svezaka), pa je u 2020. godini nastavio i proširio delatnost. Osim učešća na humanitarnim bazarima, marketing tim organizovao je prodaju svezaka, šalova, majica, dresova, a novac su kupci uplaćivali direktno na račune bolesne dece. Bez sumnje najveća i najšira aukcija dresova organizovana je upravo na instagram profilu kluba, a u saradnji sa aktuelnim i bivšim reprezentativcima, koji su donirali dresove. Bile su to akcije za Lanu, Minju, Aniku, Olivera, kao i za fondaciju Prvi korak, za kupovinu Lokomat pro aparata. Kraj godine obeležila je „kupovina ulaznica“ za utakmice sms porukama za malog Olivera Pal Gajodija. Navijači, prijatelji, humanitarci, poslovni partneri, firme, slali su poruke, a za uzvrat je klub simbolično kačio njihove fotografije (ili po želji fotografije Olivera, razne poruke) na sedišta. Od tri, tribine su na dve utakmice bile pune. Istovremeno, sa radom je počeo i humanitarni šop, koji će i u novoj godini biti deo redovnog internet šopa. U humanitarnom šopu krajem decembra mogli su se kupiti originalni dresovi igrača, šolje, kape, šalovi i duksevi, kao i kalendar.

Promotivnim filimom klub je nadomestio nemogućnost organizovanja tradicionalne svečanosti uoči početka sezone, nastavio je da izlazi jedini odbojkaški časopis ( u štampanom obliku) u zemlji, a sve nabrojano bilo je samo deo aktivnosti koje su najavile pregršt novih u godini jubileja.

Da, tako stigosmo i do te jubilarne godine. Za Odbojkaški klub Vojvodina će zbog 75. rođendana, 2021. biti još važnija i izazovnija. Značaj jubileja nametnuće i veće obaveze, odgovornost i svakako želju da budemo još bolji. Na terenu će se prvi tim boriti za Kup Srbije i Prvenstvo – Superkup već je u vitrinama. Mlađe selekcije, koje prvi put igraju viši rang, do sada su se sjajno pokazale, a u novoj godini imaće samo jedan zadatak – da uče i stiču iskustvo. Na juniorskim, kadetskim i pionirskim prvenstvima, jurišaće na medalje. Podloga za dobro funkcionisanje kluba, kako organizaciono, tako i finansijsko već je napravljena. Tradicija, stručnost, iskustvo, umeće, uslovi, rezultati, aktivnosti i inovacije na terenu i van njega, čine Vojvodinu najboljim sportskim kolektivom u gradu, a bez premca i odbojkaškim u zemlji.

Sve selekcije odmah počinju sa radom, a takmičarska sezona nastavlja se 15.januara. Van terena, takođe polovinom meseca počinje i zvanično da radi „Vošin kutak sa dušom“ u svoja dva segmenta (o čemu će tek biti reči). Uveliko klub se organizaciono i marketinški priprema za obeležavanje 75.rođendana i to kroz veliki broj aktivnosti tokom cele 2021.

I da ne zaboravimo nešto možda najvažnije, što smo u prethodnoj stvorili i preneli u novu godinu. I do sada smo bili tim i velika porodica. Ipak teskobe u 2020. učinile su nas još ujedinjenijim, naučile su nas da se još više okrenemo jedni drugima, podstakle nas da porodica bude još snažnija. To nas je i motivisalo da kroz stoni kalendar 2021. ispričamo priču o šampionskoj porodici – kroz splet osmeha, radosti na terenu i van njega, kroz zajedničke fotografije svih selekcija i članova menadžmenta.

Svim svojim poslovnim partnerima, sportskim prijateljima, bivšim i aktuelnim igračima, navijačima, simpatizerima, želimo zdraviju, veseliju i uspešniju 2021. i pozivamo ih da zajedno bojimo jubilarnu crveno-belu godinu.       

Podelite na društvenim mrežama
Share This