Prema podacima Svetske zdravstvene orgaizacije u svetu se svake godine prevremeno rodi 15 miliona dece, dok u Srbiji taj broj dostigne čak 4000 beba godišnje. Ovo je, nažalost, tek početak problema, jer je  prevremeno rođenje vodeći uzrok smrti kod novorođenčadi, ali i okidač čitavog niza komplikacija. Neke od najozbiljnijih posledica su oštećenje mozga, cerebralna paraliza i njeni različiti oblici.

Humanitarna fondacija „Prvi korak“ osnovana je upravo sa ciljem da pomogne i unapredi kvalitet prevremeno rođene dece, dece obolele od cerebralne paralize, ali i dece koja usled mnogih drugih bolesti ili nesreća, imaju poteškoće u razvoju. Fondaciju je osnovao Bojan Kačavenda, koji i sam ima sina koji od rođenja ima desnostranu hemiperezu.

Sa Bojanom Kačavendom, predstavnike Vojvodine upoznao je nekadašnji reprezentivac, Vošin igrač, pa i bivši direktor Vasa Mijić, koji je aktivno uključen u pomoć fondaciji „Prvi korak“. Kačavendu i Mijića ugostili smo u našim klupskim prostorijama i na obostrano zadovoljstvo otpočeli jednu lepu saradnju. Kako je Vojvodina oduvek aktivan učesnik, ali i organizator, raznih humanitarnih projekata, dileme nije bilo ni na trenutak, posebno oko podrške jednoj od glavnih akcija fondacije, kupovini Lokomat Pro specijalizovanog robotizovanog sistema za rehabilitaciju.

– Jedna od prvih i najvećih akcija naše fondacije jeste kampanja za nabavku sistema Lokomat Pro, koji će biti doniran Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Time ćemo omogućiti najkvalitetniju rehabilitaciju deci Srbije i to u sistemu zdravstvene zaštite, dakle besplatno, samo na uput. Osim prikupljanja sredstava angažovali smo se i da ova akcija bude potpuno formalna i da ima pravni okvir – kaže Kačavenda i nastavlja: – Lokomat Pro narodski rečeno ima osam pari ruku i pomaže deci u učenju, razvoju, vežbanju, korekciji hoda. Veoma je važan u procesu rehabilitacije ne samo kod prevremeno rođene dece, nego i dece sa mnogim drugim bolestima. Mnogi možda ne znaju, ali ovaj aparat biće bitan i deci koja se leče od SMA, jer posle primljenog leka i povratka u Srbiju, mala Sofija, Lana, nadamo se i Minja, Anika, Oliver i ostala deca, moraće da uče da hodaju, da ojačaju mišiće. Lokomat Pro može da pomogne i u oporavku posle sportskih povreda, posle teških saobraćajnih nesreća, kada ljudi bukvalno ispočetka uče da hodaju. Važno je to što sistem pamti pokrete, pa kada se jedan pokret nauči i kada se telo na to navikne, senzori robota odmah deluju i uslovljavaju učenje narednog pokreta. Sin Mihajlo operisan je četiri puta u Rusiji, a da smo imali mogućnost za terapije uz pomoć ovog sistema, te operacije ne bile potrebne.

Kako Bojan Kačavenda navodi, na ideju za nabavku sistema Lokomat Pro, došao je posle mnogo istraživanja i procene koliko bi svaka terapija u inostranstvu koštala, jer Srbija nema nijednu takvu mašinu.

– Najbliža destinacija je klinika Glavič u Hrvatskoj, koja poseduje Lokomat Pro. Odlazak na tri terapije koštao bi nas 90.000 evra, što nije dovoljno. A zamislite koliko ima dece i mladih kojima Lokomat Pro treba. Kažem mladih, jer ova mašina pomaže čak do 18 godina. A postoji i aparat za odrasle, koji pomaže posle nesreća, moždanih udara… Sistem je projekat japansko-švajcarske firme. Košta 330.000 evra i kupovinom bismo na duge staze obezbedili pomoć za mnogo dece – objašnjava Kačavenda.

Za početak ove saradnje Odbojkaški klub Vojvodina postavljaće licitacije na zvaničnom instagram profilu, a sve izlicitirane sume biće uplaćene na račun fondacije Prvi korak. Ovom prilikom zahvaljujemo se i Vasi Mijiću koji je obezbedio nekoliko sjajnih dresova za prve licitacije. Među njima su lično Mijićev dres, te reprezentativni dresovi Ćirovića, Mašulovića, Luburića i kao prava poslastica jedan damski – dres svetske i evropske prvakinje Brankice Mihajlović. Šampion će pomagati i na druge načine, kroz medijske, marketinške i mnoge druge akcije, uključivanje prvotimaca… Kako je klub u procesu realizacije otvaranja šopa, koji će imati i svoj humanitarni udeo, te će s razlogom nositi naziv „Vošin kutak sa dušom“, deo sredstava će, osim za pomoć deci direktno, ići i za nabavku sistema Lokomat Pro.

Više o humanitarnoj fondaciji „Prvi korak“, o svim akcijama fondacije i aparatu Lokomat Pro, možete pročitati na www.prvikorak.org. Donirate možete slanjem sms poruke na 5300, uplatom na dinarski račun 340-11017164-24, kao i na devizni 340-10027258-87.

Podelite na društvenim mrežama
Share This