Simbolično, baš na dan kada je Vojvodina stavila tačku na grupnu fazu Lige šampiona i zaokružila evropsku priču ove sezone, u Hotelu M u Beogradu, čelnici Odbojkaškog saveza Srbije održali su sastanak sa predstavnicima svih dvadeset klubova učesnika Superlige, u muškoj i ženskoj konkurenciji. A tema je bila pomoć timovima, koji će u narednoj sezoni predstavljati našu zemlju u evropskim kupovima. Sastankom su predsedavali Zoran Gajić, predsednik OSS, Ivan Knežević, generalni sekretar OSS, Đula Mešter, prvi potpredsednik OSS i Radoslav Milić, predsednik Skupštine OSS.

Zoran Gajić je obavestio predstavnike klubova da je država Srbija obezbedila finansijska sredstva i da će od naredne sezone svi klubovi iz Srbije učesnici evropskih kupova imati pokrivene sve troškove vezane za organizaciju utakmica na domaćem terenu, kao i troškove putovanja u inostranstvo.

– Država Srbija je ovom odlukom poslala jasnu poruku da su rezultati merljivi na svim poljima, pa i u sportu. Odbojka to zaslužuje. Reprezentativni uspesi, kako seniorki tako i seniora, zaslužuju da država stane iza Saveza, koji vode ozbiljni ljudi. Ovom prilikom čestitam gospodinu Gajiću i njegovim saradnicima na svemu što su do sada uradili – istakao je predsednik Odbojkaškog kluba Vojvodina Dragoljub Zbiljić, koji je prisustvovao sastanku, i nastavio: – Vreme je da naši klubovi izađu na evropsku scenu, da se izmerimo sa ekipama iz okruženja, ali i šire. Prihvatamo da su italijanska, poljska, ruska, pa i francuska liga kvalitetnije od naše, ali mi smo ove sezone pokazali da smo bolji recimo od rumunske lige. Odnos naših igrača prema Rumuniji i okruženju, to jasno dokazuje. U redu je da dobri igrači koji se afirmišu u Srbiji odu u Italiju, Poljsku, Rusiju, pa ako mora i u Francusku, ali da tu stavimo tačku, da zadržimo momke ovde i spremimo se za Evropu. Ovakva podrška je ogromna olakšica. Mi znamo koliko nas je koštala Liga šampiona, naše učešće u kvalifikacijama i grupnoj fazi. Cifra prelazi 250.000 evra. Sada će biti mnogo lakše, a novac koji smo ulagali u organizaciju, putovanja, kotizaciju, sada možemo da preusmerimo na pojačanja i da sa još jačim timom krenemo sledeće sezone.

Podsećamo da je Srbija u evropskim kupovima ove sezone imala četiri mesta u konkurenciji odbojkašica i tri mesta u konkurenciji odbojkaša. Jedino se Vojvodina NS seme prijavila za učešće u Ligi šampiona, dok je preostalih šest predstavnika odustalo zbog nedostatka sredstava. Zbog toga pomoć države i te kako dobija na značaju.

Vojvodina je prihvatila odgovornost i ulogu, kako je to već rečeno više puta, lokomotive odbojkaškog voza Srbije. Samim tim, njeno učešće u Ligi šampiona imalo je veću težinu, a kroz utakmice kvalifikacija i grupne faze jasno se pokazalo to koliku moć ima evropska scena i šta sve može doneti našim klubovima. Najvažniji je onaj sportski deo, jer je igračima omogućeno da igraju međunarodne utakmice na najvišem nivou, da kroz takve mečeve napreduju, jer je to najbolji način da srpski igrači jednog dana postanu nosioci reprezentacije. Srpski šampion je odigrao deset kvalitetnih duela, četiri u kvalifikacijama i šest u grupnoj fazi.

Osim tog takmičarskog i igračkog segmenta, Liga šampiona je srpskoj odbojci otvorila i prozor u svet. U organizacionu moć i odbojkaški Novi Sad, mogli su se uveriti delegati, sudije, strani stručnjaci, igrači… Od pet mečeva u Spensu, samo protiv Ruselara izostala je veća podrška publike, ali se i bez obzira na to Novi Sad našao u gornjem domu kada je posećenost u pitanju. Tokom dana kada su igrane utakmice, Vojvodina je privukla pažnju gostiju, kako zvaničnika CEV-a, tako i predstavnika ekipa, koji su slobodno vreme iskoristili da posete klupske prostorije. Menadžment srpskog šampiona je, takođe, uzvratio posetu Fridrishafenu, te bio gost tog kluba, prilikom boravka u Nemačkoj.

Kakav imidž donosi Evropa potvrđuju i reči predsednika Zbiljića.

– Imamo  intenzivne razgovore sa nekoliko bivših igrača, a izuzetno mi je drago da proslavljena naša imena pozitivno pričaju o Vojvodini. Recimo Aleksandar Atanasijević nije igrao u Voši, ali ga interesuju dešavanja u klubu. Uvek lepo pričamo, naravno to nisu pregovori o dolasku, ali on i ostali šire dobru priču o nama, rade nam lep marketing  i verujem da će i to, između ostalog, uticati da već u narednoj, ili onoj tamo, sezoni iz reprezentativnog miljea vratimo neke igrače u Novi Sad – poručio je Zbiljić.

Vojvodina je, za ovu sezonu završila svoju priču. Pokazala je lep potencijal, ali je ostao utisak da je, rezultatski, moglo za nijansu više. Pobeda do dve, dale bi pečat svemu.

– Mislim da smo mogli više, imali smo dve utakmice u našim rukama i još nekoliko setova u drugim mečevima. Morali smo dobiti Ruselar ovde i Fridrihshafen tamo. Ta pobeda, ili dve nam nedostaju da utisak bude bolji, ali smo delimično platili danak  tom nedostatku više jakih evrpskih mečeva. No, Vojvodina je na dobrom putu, ovo je bila prava škola i ako hoćete da napredujete morate težiti boljem i podizati lestvicu. Verujem da ćemo sledeće sezoneo osvojiti dovoljan broj bodova, ne samo za plasman u grupu, nego i da prođemo grupnu fazu. Naravno, da prvo odbranimo titulu prvaka Srbije – zaključio je Dragoljub Zbiljić.

Broj učesnika u evropskim kupovima 2021. biće poznat po završetku svih klupskih takmičenja u Evropi.

Podelite na društvenim mrežama
Share This