Sećanje, emocije, počast – tri su reči koje bi ukratko opisale veličanstven događaj u Magliću. Žarko Petrović (1964 – 2007), legenda jugoslovenske i srpske odbojke, osvajač bronzanih medalja na OI 1996. u Atlanti i EP 1995. u Atini, dobio je Memorijalni park i ulicu sa svojim imenom u rodnom Magliću, u opštini Bački Petrovac. Zahvaljujući angažmanu opštine Bački Petrovac i Pokrajinskog sekretarijata za sport, u Magliću je u utorak otkrivena spomen bista Žarka Petrovića u prisustvu velikog broja poštovalaca prerano preminulog odbojkaškog asa.

– Ne postoji mnogo njih koji su okupili sve najvažnije ljude srpske i evropske odbojke, a Žare je to i danas uradio. Sećanje na Žareta živi, to je naša dužnost i obaveza – reči su Vladimir Bateza, Žarkovog nekadašnjeg saigrača, danas pokrajinskog sekretara za sport i omladinu.

Pored supruge Vide i kćerke Sonje, svečanosti su prisustvovali Srđan Simić, predsednik opštine Bački Petrovac, Vladimir Batez, saigrač Žarka Petrovića, a sada pokrajinski sekretar za sport, Zoran Gajić predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Aleksandar Boričić predsednik Evropske odbojkaške konfederacije, Slobodan Milošević generalni sekretar našeg Saveza u vreme dok je Petrović igrao, delegacija OK Vojvodina NS seme prevođena Nikolom Salatićem, generalnim direktorom kluba, zatim Žarkovi drugovi iz reprezentacije: Željko Tanasković, Slobodan Boškan, Đorđe Đurić, Andrija Gerić, Edin Škorić, Veljko Petković, odbojkaški radnici, sportske legende, kao i mnogobrojni poštovaoci i stanovnici Maglića.

Na početku svečanosti hor osnovne škole “Žarko Zrenjanin” otpevao je himnu Maglića, a tamburaši iz Silbaša su otpevali dve kompozicije, da bi uvažene goste zatim pozdravio Srđan Simić. Uspomene na Žarka Petrovića veoma emotivno su evocirali Zoran Gajić i posebno Vladimir Batez, koji je potom zajedno sa Srđanom Simićem otkrio spomen bistu Žarka Petrovića.

Odlukom odbornika opštine Bački Petrovac, od danas jedna ulica u neposrednoj blizini Memorijalnog parka nosi ime Žarka Petrovića.

Druženje i podsećanje na sve ono što je krasilo Žarka Petrovića nastavljeno je u prostorijama Mesne zajednice Maglić. Tom prilikom, Slobodan Boškan, sportski direktor Vojvodine, uručio je specijalne plakete gospodinu Simiću, Stojanoviću, te autoru monografije o Žarku Petroviću, Velimiru Šešumu, kao i vajaru Vojinu Rupcu.

Aleksandar Boričić: Počeću od najvažnije utakmice, 1995, trebalo je da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Igrali smo protiv Španije i gubili, gubimo 1:2, 8:12. Žare je preuzeo odgovornost, pobedili smo o veseli otišli u Novi Sad na prijateljsku utakmicu sa Švedskom. Tako je sve počelo, usledile su evropska i olimpijska medalja. Bio je veliki čovek, velika duša, lider te reprezentacije. Hteli smo da bude diretkor mlađih selekcija, bio je srećan zbog toga, želeo je da radi s mladima. Nedugo posle toga su nas obavestili da je u bolnici. Zasluženo je dobio svoj park, bistu i ulicu, to je najmanje što smo mu ostali dužni. Neka to bude podsećanje i podstrek mladima koji žele da se bave sportom.

Vladimir Batez: Žare nas je prerano napustio. Meni je bio je idol, pripadam toj generaciji, bila mi je čast I samo da ga vidim uživo, a ne da igram s njim i da delim sobu jednog dana. Hvala Bačkom Petrovcu i Magliću, Simiću i ostalima, koji su inicirali ovaj projekat i realizovali ga. To je samo delić onoga čime možemo da se odužimo. Sećanje na Žareta živi, to je naša dužnost i obaveza.

Srđan Siić: Mi još nismo ni svesni toga šta smo izazvali otvaranjem spomen parka. Kao što su govornici rekli, veliki broj sportskih prijatelja, velikana i odbojkaških radnika se okupio ovde. Još 2016. smo odlučili da ovaj prostor pretvorimo u sportski i rekreativni park, tu je travnati teren, teretana na otvorenom, a uradićemo i odbojkaški teren. Hvala svima koji su došli da podrže.

Zoran Gajić: Sve je ovde prelepo, funkcionalno, u duhu njegove životne filozofije. Ceo ovaj park koji će se dalje širiti, bista… Hvala svima koji su učestvovali i realizaciji svega ovoga, hvala Bačkom Petrovcu, Mlagliću, Pokrajinskom sekreterijatu za sport i omladinu, ljudima. Mi smo kao savez učestvovali u kreiranju monografije i to ćete uskoro imati prilike da vidite.  

Podelite na društvenim mrežama
Share This