Koliko su srpska odbojka i njeni predstavnici cenjeni u svetu potvrđuje i činjenica da su naši igrači i treneri neizostavan deo najboljih evropskih ekipa. Najčešće, oni su i glavne poluge klubova, koji se bore ne samo za trofeje u nacionalnim takmičenjima, nego i u evropskim kupovima.

Proslavljeni nekadašnji reprezentativac, bivši selektor i vrsni stručnjak, Nikola Grbić ove sezone sa klupe predvodi poljskog prvaka Zaksu. Tim, koji čini pola tamošnje reprezentacije, te francuski dizač Tonjuti, pa Italijan Parodi, Amerikanac Smit, bez sumnje ne samo da je apsolutni favorit E grupe Lige šampiona, nego i pretendent za samu završnicu najelitnijeg klupskog takmičenja.

Takođe, Zaksa je u grupi rival i srpskom predstavniku, Vojvodini NS seme, a ova dva protivnika snage odmeravaju u prvom kolu grupne faze. U Kenđežin Kozleu, Nikola Grbić srdačno je dočekao Novosađane.

– Pratio sam kvalifikacije i, naravno, navijao za Vojvodinu. Drago mi je da su uspeli, učešće u Ligi šampiona je pre svega velika stvar za srpsku odbojku, važno je da ona, osim na reprezentativnom planu, ide napred i na klupskom. Izuzetan je to korak za klub, Vojvodina je mnogo uložila poslednjih nekoliko sezona u sve, pa i u to da igra Ligu šampiona, sada je ostvarila cilj i ovo je prava injekcija za sve strukture kluba da nastave u istom ritmu – poručio je Grbić.

Kada je Zaksa u pitanju, njeni ciljevi su jasni, što potvrđuje i srpski trener.

– Mi smo, zbog raznih reprezentativnih akcija, punom parom počeli da radimo praktično u oktobru. Raspored je naporan i sam rad prilagođavamo tome. Trudimo se da treninzi budu kvalitetni i intenizivni, ali igrači skoro svako prepodne imaju slobodno, jer gotovo da na svaka dva do tri dana imamo utakmicu. U grupi E jesmo favoriti na papiru, ali stalno držim nivo pažnje i budnosti i objašnjavam igračima, da svaku utakmicu moramo igrati na nož. Najteže je protiv ekipa koje nemaju šta da izgube. Važan nam je svaki bod, želimo prvo mesto u grupi i uslovno lakšeg protivnika u nokaut fazi. Borba za domaće trofeje se podrazumeva – ističe Grbić.

Ono što Poljsku izdvaja od ostalih zemalja, kada je odbojka u pitanju, jeste možda i najbolji marketinški pristup. Nema sumnje da ostatak Evrope ima šta da nauči od Poljaka ukoliko želi veću popularnost ovog sporta.

– Generalno bude dosta ljudi na utakmici, ovde je tradicija duga, svaki termin je prilagođen obavezama ljudi, a odbojka jeste sport broj jedan u Poljskoj. Marketinški se sve pametno radi, ne prođe dva dana da nema odbojke na televiziji, plus svaki put se termini pomeraju da bi mogli svi mečevi da se prenose. To puno utiče na popularizaciju, što nije slučaj u mnogo zemalja, te ne dolazi do šireg auditorijuma – zaključuje na kraju Nikola Grbić.

Podelite na društvenim mrežama
Share This