U intervjuu za novosadski Dnevnik predsednik našeg kluba Dragoljub Zbiljić istakao je da će sve osim osvajanja sva tri domaća pehara i plasmana u grupnu fazu Lige šampiona smatrati neuspehom.

U nastavku prenosimo intervju u celosti:

Treću sezonu Dragoljub Zbiljić je na čelu Odbojkaškog kluba Vojvodina NS seme i, posle dugog posta, tri pehara namenjena šampionu Srbije stigla su u vitrine našeg najtrofejnijeg kluba.
Jedan od najpoznatijih privrednika u zemlji i po mnogo čemu specifičan sportski radnik, od početka svoje odbojkaške misije najavljuje velike domete novosadskog giganta. Takvog je karaktera da bez obzira na to što do sada sve želje nisu ispunjene podiže lestvicu zahteva, koja će, gotovo je sigurno, biti dostignuta. Vojvodina NS seme je ovu sezonu započela na najbolji način, osvojila je trofej u Superkupu i najavila napad na sve trofeje, kao i učešće u grupnoj fazu Lige šampiona, što je već dugo san uprave i svih u i oko kluba.

-Superkup je najmanje važan trofej, ali ume da opredeli tok sezone, pošto je prvi. Bio sam na čelu kluba i prošle godine kada smo u Novom Pazaru izgubili taj trofej, pa znam koliko je to donelo panike, nervoze, pada samopouzdanja i otežava komunikacije u svim strukturama kluba. Ove godine je sve krenulo kako treba, ne samo zbog pehara, nego je igra mnogo borbenija, s mnogo više karaktera i spremnosti da se pobedi, a ne da se čeka greška rivala. Zadovoljan sam, u najavi je uspešna sezona. Igramo na još tri koloseka, gde je imperativ da se osvoje i Kup i prvenstvo, kao i da se uđe u Ligu šampiona, za šta živi čitav Novi Sad, naravno i svi mi u klubu – kaže Zbiljić.

Nadali smo se da neće biti velikih promena igračkog kadra. To se videlo i po vašim planovima, ali se to ipak dogodilo. Šta se promenilo u međuvremenu?

-Dogodilo se to da je u odbojku ušlo mnogo menadžera koji utiču na svest igrača i to je dnevna borba za sve nas. Oni sve posmatraju kroz novac, to je njihov biznis i mogu da ih razumem. Imali smo dugoročne planove, ali to su bili mladi igrači, dosta njih nije sazrelo u glavi i prilikom pregovora svi su iskoristili postojeće izlazne klauzule, platili, za srpsku odbojku, ozbiljna obeštećenja klubu i otišli da se oprobaju u inostranstvu. Naše je mišljenje da većina njih nije bila spremna za inostranstvo, ali svi imaju svoje agente i vizije i želim im svaku sreću.

Da li su odlasci nešto poremetili u planovima?

-Odlascima se nije desilo ništa tragično po klub, oslobodilo se mesto, naprimer, za Pavla Perića, za kog smatram da je najbolji odbojkaš kojeg sam gledao u poslednje tri godine. Perić ima zadatak da sazri brzo, već u narednih mesec dana, te da postane jedan od lidera tima. Doveli smo Miloša Nikića i to je jedan od najvećih transfera u novijoj istoriji kluba, a da su ostali Mehić ili Kujundžić stvorila bi se gužva. Jedino mi je ostao žal za Božidarom Vučićevićem, iz izdanja iz reprezentacije od letos, a ne onim iz minule dve sezone, jer je tokom tog perioda bilo dosta problema s njegovim radom i motivacijom. S obzirom na to kako je igrao u Ligi nacija i na njegov potencijal, nadam se da će se profesionalnije baviti obavezama i postati veliki igrač i jedan od nosilaca našeg nacionalnog tima za nekoliko godina.

Da li mislite da je oformljena ekipa koja će biti spremna za najveći izazov, a to su kvalifikacije za Ligu šampiona?

-Ovo je skup najboljih momaka koje je Vojvodina imala u poslednjih deset godina. Mnogi će odmah pomisliti na neka velika Vošina imena, na primer Luburića i neke druge kvalitetne igrače koji su tu bili, pa će pretpostaviti da je izjava u ovom trenutku pretenciozna, ali stojim iza svojih reči. Gledao sam neke utakmice od ranije, nisam odbojkaški stručnjak, ali sam uz Boškana dosta naučio i siguran sam da baš ovi igrači predstavljaju pravi pobednički tim. Okosnica ekipe je dizač Vuk Todorović i to je najvažnije mesto, sazreo je što je i potvdio ponašanjem i nastupima u reprezentaciji. Prošle sezone se izborio za mesto u postavi pored Kostića, što nikako nije lako. Tu je kapiten Stevan Simić, po svim parametrima jedan od najboljih srednjih blokera u Evropi. Naša velika želja bio je Nemanja Mašulović i srećan sam što smo uspeli da ga dovedemo. Uz Miloša Nikića, Pavla Perića, Aleksandra Blagojevića i libera Nikolu Lakčevića, imamo odličan tim, uz veoma dobru klupu. Hemija se vidi i sve mi to uliva nadu i veru u tim koji može da iznese sve ovosezoneske zahteve.

Koliko ste sigurni u uspeh?

-Ako me pitate koliko sam siguran u igranje u grupnoj fazi Lige šampiona, kažem da sam siguran 100 odsto! Nemam ni promil sumnje da smo spremni za to. Problem je što smo za rivala dobili najjači tim. Par Vojvodina–Arkadi je najatraktivniji u kvalifikacijama za Ligu šampiona i to se vidi i po intersovanju stranih novinara. Svesni smo da i Rumuni igraju dobru odbojku, ali što se tiče moje vere u pozitivan ishod, sumnje nema, ove sezone ćemo igrati u grupnoj fazi Lige šampiona.

Šta vas ne bi zadovoljilo ove sezone?

-Ako bilo koji od zacrtanih ciljeva ne ostvarimo smatraću sezonu neuspešnom. Ako se ne uđe u Ligu šampiona, ili se ne uzme trostruka kruna, sve je neuspeh. Novitet ove sezone su takozvana prolazna vremena, što stvara određenu pozitivnu nervozu, ali i podiže disciplinu na svim nivoima kluba. Bilo je nekih četiri-pet dana neizvesnosti nakon poraza od Spartaka u Subotici, kada se odbojkaška Srbija pitala da li će biti smene na čelu stručnog štaba. Apsolutno – neće! Poverenje uprave imaju Siniša Gavrančić, Đorđe Đurić i Aca Jovančević, ali njihovi rezultati su merljivi i meriće se na svakih mesec dana. Možda to nije svojstveno odbojci, ali pritisak s moje strane je veliki prema struci i igračima, jer znam da oni to mogu rezultatski da iznesu. Da ne mislim tako, pritisak bi bio manji, a ovako je na maksimumu i to nam daje dodatnu snagu u svakom meču.

Pomenute turbulencije su izašle u javnost, pričalo se o tome dosta širom Srbije. Da li mislite da je to dobro?

-To je odlično! Predsednik OK Vojvodina je postao veoma zanimljiva osoba za razgovore s velikim odbojkaškim imenima, jer su prepoznali moju energiju i da sam životno ušao u odbojku, odnosno da to nije sve stvar protokola. Živim sa mojim klubom, želim da ostvarim sve ambicije zajedno s njim i normalno je da imam kontakte sa svima. Moj gost na ručku je bio poznati odbojkaški trener Veselin Vuković, neko nas je video, pa je to izazvalo čitav haos. Bio sam na ručku i sa Slobodanom Kovačom prethodne nedelje, da nas je neko video možda bi pomislio da je on novi trener. Podvlačim, šef stručnog štaba Vojvodine je Siniša Gavrančić, koji ima moju apsolutnu podršku. Vaši čitaoci i odbojkaška javnost moraju da znaju da ovo više nije Vojvodina od pre par godina, učaurena u sebe, koja se žali na sudije i tako dalje, ovo sada je Vojvodina koja veruje u sebe i svoje strukture kluba i zna koliko može. A može mnogo! Želimo budžet od preko milion evra, želimo da vratimo Katića, Luburića i dovedemo još neke igrače iz reprezentacije i da u narednim godinama napadnemo sam vrh Evrope. Da bismo u tome uspeli, moramo da imamo kontakte sa velikim svetskim imenima i posebno me raduje što sa predsednikom OSS Zoranom Gajićem imam sastanke jednom u deset dana i saradnja naše krovne organizacije i kluba je na visokom nivou, jer se prepoznaju naše razvojne ideje. Mi smo motor razvoja srpske odbojke, tu su posete iz BiH, Slovenije, Crne Gore, ali se to sve dešava jer smo se profilisali kao vodeći klub u regionu i nastavićemo i istom ritmu – najavio je Dragoljub Zbiljić.

(Dnevnik, Marko Ristić)

okvir

Vojvodina dobija sve ozbiljniju pratnju
Kvalitet lige je porastao, to se vidi po rezultatima i sastavima timova. Koliko je Vojvodina svojom politikom i radom, sa tri vezane titule, doprinela tome da se ostale ekipe pojačaju i uđu u trku za pehare?

-Bez lažne skormnosti, Vojvodina i ja smo doprineli razvoju srpske odbojke. Najpre je tu kapital koji je ušao u odbojku, to nije zabeleženo u novijoj istoriji u srpskim okvirima i drago mi je da i neki drugi delovi Srbije prate taj trend. Više se ne finansiraju samo iz budžetskih sredstava, nego pronalaze sve ozbiljnije sponzore. Ne verujem da mogu tu da nam pariraju, pošto je, srećom, Novi Sad jedan od industrijski najjačih gradova, ne samo u Srbiji, već i u regionu, pa je lakše skupiti ozbiljne sponzore, ali me raduje što se tu pojavio Niš i stao uz svoj tim, pa Ribnica, pogotovo Kragujevac, koji se vratio na velika vrata. Partizan i Zvezda imaju soliine ekipe, kao i Spartak iz Subotice i sve me to raduje. Kada sam došao u klub pre tri sezone igrali smo samo Novi Pazar i mi, a ove sezone će tu biti mnogo mečeva gde ćemo morati da pokažemo kvalitet i da se pomučimo za trofeje. Najkvalitetniji jesmo, ali dobro je da se stalno igraju derbiji, najpre je to bilo sa Nišom, pa sa Radničkim, čeka nas meč sa Partizanom…Želimo pobede i potvrdu zvanja najboljeg kluba u Srbiji – jasan je Zbiljić.

Podelite na društvenim mrežama
Share This