Početkom septembra odbojkašice Srbije osvojile su zlato na Evropskom prvenstvu, a samo tri nedelje posle toga isto su učinili i odbojkaši. Vrlo brzo osvanule su i zvanične evropske rang liste, na kojima je naša zemlja ubedljivo prva u obe konkurencije. Kako svaki rezultat ima svoju posledicu, tako je i ovaj uspeh, pored činjenice da je Vojvodina šampion, doprineo da se za malu salu Spensa na utakmici Superkupa 3.oktobra traži mesto više.

Ukratko rečeno, šampionske krune, zlatne medalje učinile su svoje i digle odbojku na pijedastal, tamo gde joj je i mesto. Na odbojkašima, odbojkaškim radnicima, stručnjacima, ali i medijima i marketinškim poslenicima, sada je zadatak da se svaki trenutak euforije iskoristi, da se popularnost gaji, zaliva, da se deca edukuju i da se, što je još važnije, baze šire.

Da priča o odbojci traje i da se i dalje radi na napretku i edukaciji, potrudio se i doktor Nedžad Osmankač, uvaženi stručnjak, nekadašnji trener Vojvodine i veliki prijatelj kluba, koji je uz pomoć Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu, te Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa i Odbojkaškog saveza Vojvodine na svetlost dana izneo drugo izdanje knjige “Odbojka – umeće coachinga”.

Sigurno je da trenutak za promociju tog stručnog dela nije mogao biti bolji od ovog, pod svetlima aktuelnih uspeha, što na reprezentativnom što na klupskom planu. Zato je knjiga predstavljena u pres sali novosadskog odbojkaškog giganta, a o delu su govorili, pored autora Osmankača, takođe i Vladimir Batez osvajač olimpijskog zlata i pokrajinski sekretar za sport i omladinu i prof. dr Marko Stojanović sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu.

Kao autori, ove, slobodno se može reći, balkanske stručne literature potpisani su: prof. dr Ifet Mahmutović (Sarajevo, BiH), dr Nedžad Osmankač (Novi Sad, Srbija), prof. dr sc. Zoran Grgantov (Split, Hrvatska), prof. dr Goran Nešić (Beograd, Srbija), prof dr. Joško Milenkoski (Skoplje, Severna Makedonija), doc. dr Serdar Uslu (Bartinu, Turska)

– Ovakvo delo za nas je od izuzetne važnosti, jer stručne literature baš i nemamo u novije vreme. Teško mi je da, kada govorim o knjizi, budem objektivan, jer Osmankačevo i moje prijateljstvo datira od pre 30 godina, kada je on bio član juniorske ekipe Vojvodine. Uvek je bio tu i oko Vojvodine, reprezentacije. Puno vremena smo proveli zajedno i srećan sam što je posle napornog rada, odricanja i svih uspeha na klupskom i reprezentatvnom planu, došao na ideju da sa sportskim prijateljima izda ovu knjigu. Ovo je litearatura koja daje smernice od početnoog nivoa, do vrhunske odbojke. Put do uspeha je težak i dugačak, posebno u muškoj odbojci, koja ima malu bazu, ali uspeva da održi kontinuitet vrhunskih rezultata. U nacionalnom šampionatu Vojvodina je primer kako treba, kako se pre radilo i kako se radi sada. U svim rezultatima struka je bila, jeste sada i biće bitna. Zato je ovo delo važno. Želim da zahvalim svima koji su pomogli, tu su Pokrajinska vlada, Odbojkaški savez Vojvodine, a hvala i Goranu Ćati, koji je sa mesta direktora Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa, pomogao da se knjiga izda. Ukratko, svi smo se okupili oko projekta i to je pokazatelj kako treba ubuduće da radimo – istakao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez.

Prof. dr Marko Stojanović poručio je da ima nekoliko dobrih razloga promocije.

– Prvi i najvažniji je knjiga, drugi – ko je došao, a treći – gde se nalazimo. Za mene je sve to privilegija. Zadovoljstvo mi je što sam se jedno vreme malo ušunjao u OK Vojvodina. Zanimljivo je da samo za taj klub nije neobično da bude prvak. Veoma teško je, gotovo nemoguće, zamisliti da fudbaleri Vojvodine budu prvaci, košarkaši… Jedino je u odbojci u Novom Sadu to normalno, a kada se desi i da Vojvodina nije šampion onda se svima čini da to nije nešto kako treba – počeo je Stojanović i nastavio: – Treba da zato učimo od najboljih, a ovo delo je jedan od načina da to i radimo. Autori su vešto iskoristili sposobnost da svoju misao prenesu na generacije. Često zaboravljamo zašto smo bili jaki, zato što smo imali odličnu stručnu literaturu, oni ružnjikavi časopisi jugoslovenskog zavoda za fizičku kulturu imali su veliku vrednost. Time se direktno podizao kvalitet trenera. Osmankač je doktor nauka, ali je mnogo godina proveo i u praksi, što mu je pomoglo u premošćavanju jaza između nauke i praktičnog rada. Uvek je dobro da to ostane zabeleženo. Zahvalan sam Neđi što je izdvojio vreme i organizovao ljude da knjiga ugleda svetlost dana.

Autor Nedžad Osmankač priznao je da je teško bilo šta reći posle sjajnih govornika i najpre se zahvalio Pokrajinskoj vladi, Vladimiru Batezu, Goranu Ćati i Odbojkaškom savezu Vojvodine.

– Takođe, hvala i gospodinu Dragoljubu Zbiljiću na ideji i inicijativi da ovde napravimo promociju, hvala direktorima i Vojvodini. Ovo delo je Balkan u malom, svi autori su veliki stručnjaci. Zajedno smo se trudili da naša praktična znanja sklopimo u jedno delo. Knjiga je namenjena i trenerima koji rade sa mladima, jer rad sa decom treba da bude najkvalitetniji i najbolji, od malena treba da ih obrazujemo. Odbojka je akademski sport, deca je kasnije prihvataju, pa dečake i devojčice treba zadržati dok se to ne desi. A onda ih dalje učiti, usmeravati i praviti dobre igraće – poručio je Osmankač.

Podelite na društvenim mrežama