Na inicijativu Odbojkaškog kluba Vojvodina, u sredu je u Novom Sadu, održana 31. sednica proširenog sastava Udruženja odbojkaških klubova prvih liga, na kojoj je najvažnija, a gotovo i jedina tema, bila aktuelna problematika odnosa na relaciji klub – igrač – menadžer. Proširenoj sednici su se odazvali, osim predsedništva UOKPL, takođe i predstavnici Odbojkaškog saveza Srbije, kao i ostali članovi klubova.

Prisutnima se najpre obratio predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić istakavši zadovoljstvo odzivom.

– Drago mi je što smo se sastali da razgovaramo o ozbiljnim temama. To što je rukovođenje lige prešlo u nadležnost saveza ne znači da klubovi nemaju šta da rade, što potvrđuju i nastali problemi, kojima se treba baviti. Inicijativu podržavam i smatram da je treba realizovati upravo kroz Udruženje klubova, kao legitimnu instituciju – rekao je Gajić i još dodao: – Ono na čega bih još skrenuo pažnju jesu realni problemi u muškim i ženskim selekcijama. Kod devojčica je brojnost velika, ali nema kvaliteta, dok je kod dečaka problem drugačiji, imamo nedovoljan broj muške dece. Voleo bih da razmislite na koji način još možemo pomoći klubovima.

Odmah nakon toga usvojen je izveštaj prethodne sednice, a zatim je predsednik UOKPL Bogdan Mamuzić otvorio polemiku na drugu tačku i time otvorio temu odnosa klubova sa menadžerima.

Menadžer tima Novog Pazara Berat Kurtanović poručio je da klubovi ne žele rat.

– Naprotiv, nama je potrebna dobra saradnja sa menadžerima, ali se nešto u tom odnosu mora menjati. Moraju se zaštiti klubovi i budućnost srpske odbojke. Svi treba da budu zadovoljni, ali ne da u tome prednost imaju menadžeri. Redosled mora da bude klub, igrač, pa tek onda menadžer.

Za reč se javio i predsednik Odbojkaškog kluba Vojvodina Dragoljub Zbiljić:

– Treba skinuti rukavice i pričati otvoreno. Igrali smo prošle godine finale u Novom Pazaru, tribine su bile pune, atmosfera nezaboravna. Ista situacija je u Novom Sadu kada se igraju završni mečevi, ali i oni evropski. Ove sezone igrali smo polufinale Kupa u Beogradu protiv Crvene zvezde i tribine su bile skoro prazne. To se mora menjati svuda i na tome moramo zajedno raditi. A u tome ćemo uspeti, između ostalog, i kada rešimo aktuelni problem, sačuvamo igrače i pojačamo ligu. Bar kada je Vojvodina u pitanju prvi put je ozbiljan novac ušao u odbojku. Ulaganje traži rezultate, publiku, disciplinu. Ne smemo dozvoliti da menadžeri zastupaju nešto što nije ni poslovna ni sportska etika. Naravno, imamo i lep primer dobre saradnje sa nekim menadžerima. Pojaviće se kompanija koja će želeti da uloži u drugu odbojkašku sredinu, ali ako ne ponudimo kvalitetnu budućnost naše lige, onda na ulaganje ne možemo ni računati – istakao je Zbiljić pitavši se na kraju zašto na sastanku nema jedino predstavnika Crvene zvezde.

U nastavku sednice bilo je mnogo konstruktivnih predloga, svi su se složili sa tim da na problemu treba detaljno raditi i rešiti ga, kao i da sa menadžerima treba sarađivati pod određenim uslovima koji nisu na štetu klubova.

Proslavljeni odbojkaš, sada član rukovodstva Partizana Željko Tanasković ukazao je na to da problem prvo treba rešiti unutar klubova i raditi na pravilnicima koji će se poštovati u budućnosti prilikom potpisivanja ugovora pre svega sa mladim igračima. Takođe je dodao da treba uključiti pravnike i advokate, kako bi sve bilo legalno i pravosnažno.

Na kraju je jednoglasno prihvaćen predlog da se oformi radno telo koje će činiti predsedništvo UOKPL, predstavnik saveza, Raša Milić kao pravnik, te proslavljeni reprezentativci Slobodan Boškan i Željko Tanasković, koji su danas sportski funkcioneri, a imaju iskustva iz igračke karijere sa datom temom. Klubovima je dato 15 dana da konstruktivne predloge šalju na adresu saveza, koji će biti objedinjeni, a zatim prosleđeni članovima radnog tela, ali i ostalim klubovima.  Uz saradnju sa stručnjacima konačni nacrt predloga, o mogućnostima rešenja i daljeg delovanja, biće predočen na novom sastanku, na finalu Kupa Srbije.

Predsednik Vojvodine Dragoljub Zbiljić bio je nakon sednice zadovoljan odzivom i izlaganjem učesnika.

– Zahvaljujem se svima, svi su došli sem Zvezde. Mi smo zadovoljni, pričali smo otvoreno i konstruktivno. Temu smo inicirali zbog nedavnog problema u odnosu sa menadžerima koji smo imali Novi Pazar i mi. Takođe, pre nekoliko godina čitava generacija Partizana se rasula na sličan način. Opšti je stav da ne želimo takvu budućnost. Hoćemo ozbiljnu ligu, pune tribine, da budemo spremni za Evropu. A da bismo tako nešto uradili neke stvari se moraju popraviti. Ozbiljan novac je ušao u odbojku, nećemo dozvoliti da pojedinici remete klupsku politiku i velike rezultate. U tu politiku spada i formiranje mladih igrača, na koje moraju uticati renomirani menadžeri na pravi način, a ne da ih savetuju da bojkotuju sopstveni klub. Verujem da savez i udruženje zajedno imaju snage da sve to iznesu. Što se tiče našeg igrača Perića, on je suspendovan na mesec dana. Radi se o velikom talentu, u njega je klub uložio više godina vremena, rada i truda. Nadam se da će se za mesec dana ohladiti glave i njega i menadžera. Ali ako se i to ne desi, Vojvodina ima dugačku klupu i neće imati problem sa vrhunskim rezultatima – poručio je Zbiljić.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić u obraćanju nakon sednice još jednom je istakao da rešenje treba tražiti kroz instituciju.

– Došlo je do određenih problema na relaciji klub – igrač – menadžer u nekim klubovima i oni su, na inicijativu OK Vojvodina, kroz svoju instituciju Udruženje klubova prvih liga, izneli problem i određena viđenja kako to može da se rešava. Mi smo to sintetisali kroz radno telo koje će se time baviti. U narednom periodu svi zainteresovani će dati viđenje, predloge i na sledećem sastanku, na finalu Kupa, donećemo neki zaključak. Liga je u toku, sledeći prelazni rok je za nekoliko meseci, tako da mislim da ima vremena da se sve to lepo uradi. Moraju se konsultovati advokati i rešiti sve legalno. Zahvaljujem se Vojvodini i predsedniku Zbiljiću na domaćinstvu. Sastanak bio veoma koristan, ljudi su se skupili posle duže vremena, razgovarali smo o saradnji i načeli mnoge teme – zaključio je Gajić.

Podelite na društvenim mrežama
Share This